Viac zlata v rezervách: Centrálne banky nakupujú drahý kov najviac od roku 2015

, World Gold Council Foto: TASR/AP

V roku 2018 centrálnej banky v celej Ázii a východnej Európe zamerali svoju pozornosť na zlato. V prvej polovici roku začalo s nákupmi vo veľkom Rusko (92,2 tony), Turecko (18,5 tony) a Kazachstan (13,4 tony), nasledovala ich India, Maďarsko aj Poľsko. Tento rok Rusko v priemere pridávalo do svojej rezervy asi 20 ton mesačne.

Nové údaje World Gold Council naznačujú, že v treťom štvrťroku centrálne banky na celom svete nakúpili zlato asi  za 5,8 miliárd dolárov, celkovo 148,4 tony. Čo je najviac od roku 2015. Je to medziročný nárast o 22 %, podporený silným americkým dolárom a nízkou cenou zlata. Pre ruskú centrálnu banku bolo tretí štvrťrok dokonca rekordný, celkový objem jej zlatých rezerv presiahol 2 000 ton, čo predstavuje 17 % globálnych zlatých rezerv.

Centrálne banky v podstate využívajú príležitosť na diverzifikáciu od amerického dolára, uviedol Alistair Hewitt z WGC pre Financial Times. "Zlato je dobrým zaistením proti americkému doláru, aktuálne vidíme celý rad nových kupcov," dodal.

Burzovo obchodované fondy investujúce do zlata zaznamenali čistý odlev prostriedkov v ekvivalente 103,2 tony. Pred rokom naopak do zlatých ETF pritiekli prostriedky ekvivalentné 13,2 tony kovu. Vyše  70 % prostriedkov (asi 75 ton), ktoré zo zlatých ETF odtiekli, vybrali investori v Severnej Amerike. Odliv peňazí z ETF registrovaných v Európe dosiahol 14 ton. Ku koncu štvrťroka odliv peňazí zo zlatých ETF spomalil, september však bolo už štvrtým mesiacom v rade, keď objem prostriedkov v týchto fondoch klesol. V októbri sa trend otočil a zlaté ETF po celom svete zaznamenávali príliv prostriedkov.

Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú čoraz chladnejšie, Moskva robí vedomé kroky k upusteniu od dolára, likviduje pozície v americkom dlhu a namiesto toho nakupuje zlato. Mnohé z krajín, ktoré idú  v stopách Ruska, sú jeho dôležitými obchodnými partnermi a môžu vnímať zlato ako prostriedku obchodného vyrovnania, ak by Rusko stratilo prístup k doláru alebo medzinárodným platobným systémom. Námestník guvernérky ruskej centrálnej banky Dmitrij Tulin nedávno vyhlásil, že iba zlato je stopercentne odolné voči právnym a politickým rizikám.

Svetové dodávky zlata na trh v treťom štvrťroku klesli o 2 % na 1161,5 tony. Objem vyťaženého zlata sa zvýšil o 2 % na 875,3 tony, zatiaľ čo objem kovu získaného recykláciou klesol o 4 %. Päťročný kvartálny priemer ťažby zlata dosiahol 809,8 tony. Výrazne stúpla ťažba v Mali (+34 %) či Papue-Novej Guinei (+25 %). Ťažba v USA vzrástla o 9 % a v Kanade o 13 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy