MMF predpovedá Venezuele v roku 2019 infláciu až 10 miliónov %

Miera inflácie vo Venezuele sa v roku 2019 vyšplhá na 10 miliónov %. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej najnovšej prognóze. Revidoval tiež smerom nahor odhad hyperinflácie v latinskoamerickej krajine v tomto roku. Najnovšie tak očakáva, že dosiahne 1,37 milióna %, kým ešte v júli počítal s infláciou 1 milión %.
Predpovedá tiež, že výkon venezuelskej ekonomiky sa v tomto roku zníži o 18 % a na budúci rok o 5 %.
Situácia vo Venezuele je natoľko kritická, že krajina bola vylúčená z regionálneho priemeru a zo zoznamu rozvíjajúcich sa trhov, aby nedeformovala ich čísla.
Po rokoch zlého hospodárenia, vrátane ropného priemyslu, ktorý je kľúčový pre ekonomiku, sa Venezuela zmieta v hlbokej hospodárskej kríze. Nedostatok základných potravín a liekov vyháňa obyvateľov za hranice. Organizácia Spojených národov odhaduje, že od roku 2015 odišlo z krajiny asi 1,9 milióna ľudí.
Venezuelská ekonomika sa vlani prepadla o 14 % a očakáva sa, že v tomto roku sa jej výkon zníži o ďalších 18 %. Na budúci rok sa jej pokles síce spomalí, ale dôvodom je najmä nízky porovnávací základ. Inými slovami, už má len málo priestoru na hlbší pád, podľa MMF.
Fond odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa klesol medzi rokmi 2013-17 o viac ako 35 % a od roku 2013 do roku 2023 sa očakávalo jeho zníženie o 60 %.
MMF v správe skonštatoval, že „hyperinflácia vo Venezuele sa rýchlo zhoršila, poháňaná financovaním veľkého deficitu a stratou dôvery v menu“.
Venezuela 20. augusta devalvovala svoju menu o takmer 100 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy