Európa miluje alternatívne investície aj realitný trh

, BI;UBS Foto: getty images

Správa UBS a Campden Wealth je založená na analýze údajov od 311 rodinných kancelárií, teda správcov majetku bohatých rodín z celého sveta, ktoré v priemere spravovali 1,1 miliardy USD. Zhruba 40 % z nich boli rodiny z Európy, tretina zo Severnej Ameriky, zvyšok z ďalších regiónov. Do čoho najčastejšie investujú?

Európa miluje alternatívne investície (50 %) a realitný trh (23 %). Severná Amerika podľa správy preferuje akcie na vyspelých trhoch (27 %) a do fondov private equity (9,9 %). Ázia a Pacifik obľubujú akcie (28 %), nehnuteľnosti (18 %) a private equity (15 %). Rozvíjajúce sa trhy vykazovali najväčšiu obľubu alternatívnych investícií (37 %), akcií (25 %) a dlhopisov (24 %).

Akcie
Najbohatší ľudia majú v obľube akcie, alokujú do nich aktuálne v priemere 28 % (pred rokom 23,7%) svojich peňazí určených na investovanie. 22 percent sú investície na vyspelých trhoch, 6 % je alokovaných na rozvíjajúcich sa trhoch. Za posledný rok sa tieto časti portfólia zhodnotili o 23 %, respektíve 38 %.

Private equity
Na investície do privátnych projektov bohatí alokujú 22 % svojho portfólia (pred rokom 18,2 %). Peniaze takto investované sa za posledný rok zhodnotili o 18 % (rok predtým 13 %).

Nehnuteľnosti
Na tieto spravidla konzervatívne investície je v portfóliách bohatých vyčlenených v priemere 17 % peňazí. Najobľúbenejšie sú v Európe (23 % portfólia), nasledujú Ázia a Pacifik (18 %) a Severná Amerika (13 %).

Hedžové fondy
Obľúbenosť hedžových fondov klesá už tretí rok po sebe, kvôli horšie relatívnej výkonnosti a vysokým nákladom. Ešte vlani do zaisťovacích stratégií smerovalo 8,9 % peňazí spravovaných family office, teraz je to len 5,7 %.

Dlhopisy
V portfóliách majú v priemere podiel 16 %. Bezmála štvrtina z tohto objemu je zainvestovaná na rozvíjajúcich sa trhoch Južnej Ameriky, Afriky a Stredného východu.

Súvisiace články

Aktuálne správy