Príliš málo: Superbohaté rodiny sa obracajú chrbtom k hedžovým fondom

, BI;UBS Foto: getty images

Množstvo peňazí investovaných rodinnými kanceláriami do hedžových fondov klesá už tretí rok po sebe. Podľa ročného prieskumu UBS hedžové fondy tvoria v súčasnosti len 5,7 % všetkých investícií z tohto sektora. Rodiny za uplynulý rok investovali radšej v private equity fondoch a do dlhopisov a akcií na rozvíjajúcich sa trhoch.

Rodinné kancelárie sú k dispozícii pre majetnejšie rodiny, takéto služby ponúka napríklad aj HSBC, tá spravuje viac ako 130 miliárd dolárov aktív od 340 rodín, píše agentúra Bloomberg.

"Obavy zo slabého výkonu a relatívne vysokých poplatkov sa prejavili v zníženej alokácii do hedžových fondov už minimálne štvrtý rok po sebe," uviedla správa Global Family Office. Tento stav je pre hedžové fondy znepokojujúci, tempo poklesu financií od rodinných kancelárií za posledných 12 mesiacov dosiahlo viac ako 3 %. "Kým alokácie v minulom roku klesli len mierne, o 0,9 percentuálneho bodu, v tomto roku je pokles rýchlejší, o 3,2 percenta, pričom priemerný podiel portfólií v hedžových fondoch dosiahol len 5,7 %."

Za týmto poklesom je predovšetkým to, že hedžové fondy nedokázali klientom vyplácať dostatok peňazí a kancelárie tlačili investorov, aby sa radšej porozhliadali inde. "Menej ako žiaduce výnosy za posledné roky, posilnené volatilitou trhu, nehrali v prospech hedžových fondov," uvádza vo svoje správe UBS.

"Nadvýkonnosť akcií a súkromného kapitálu spôsobili, že sa investori naďalej vyhýbajú rozsiahlej diverzifikácii prostredníctvom hedžových fondov." UBS potom pokračuje v citovaní nemenovaného generálneho riaditeľa rodinnej kancelárie zo Severnej Ameriky, ktorý uvádza nasledujúce odôvodnenie zníženia alokácií v hedžových fondoch. "Ak sa pozriete na hedžové fondy za posledných päť až osem rokov, ponúkajú oveľa nižšie výnosy ako zvyšok trhu. Účelom hedžového fondu je obmedziť neočakávané riziko poklesu, ale nezískate ním žiadnu možnosť rastu."

Hoci sa alokácie v hedžových fondoch znížili, podľa UBS existuje určitá nádej, že na ne rodinné kancelárie úplne nezanevrú, počas nasledujúcich 12 mesiacov by mali alokácie zostať mierne konzistentné. "Zatiaľ čo 15 % opýtaných uviedlo, že znížia svoje investície do hedžových fondov, o niečo väčší podiel, 21 % kancelárii tvrdí, že ho zvýši," uviedla správa.

Podobne ako hedžové fondy, pokles zo strany rodinných kancelárií utrpeli aj investície do hotovosti a poľnohospodárskych komodít.

Súvisiace články

Aktuálne správy