Taliani opäť strašia trhy novými komentármi o opustení eura

, CNBC;politico Foto: YT/Alex Vimeo

Talianska vláda je opäť v hľadáčiku investorov očakávajúcich podrobnosti o pláne výdavkov na rok 2019. V utorok ráno spôsobila ďalšie turbulencie na finančných trhoch po nových komentároch o opustení eurozóny.

Claudio Borghi, ktorý vedie hospodársku politiku vládnucej strany Liga, má pochybnosti o členstve Talianska v menovej únii. "Som skutočne presvedčený, že Taliansko by vyriešilo väčšinu svojich problémov, ak by malo svoju vlastnú menu," povedal Borghi v rozhlasovom rozhovore.

Jeho pripomienky viedli k tomu, že výnos z 10-ročného talianskeho dlhopisu vzrástol na 3,40 percenta. Je to najvyššia úroveň od marca 2014 a prekračuje úrovne zaznamenané počas májového obchodovania, sa dostali do popredia obavy zo záväzkov Talianska voči eurozóne.
 


 

Hlavný index Talianska tiež klesol o 1,5 percenta a talianske banky opäť šli do červeného pásma. Banco BPM klesla o 5 %, UniCredit klesla o 3,2 % a Intesa Sanpaolo klesla o 2,7 %.

Trhy sa v ostatnom čase sústredili na Taliansko, kde nová populistická vláda pripravuje svoj prvý rozpočet. Existujú obavy, že zvýšené verejné výdavky pôjdu na úkor zníženia verejného dlhu, ktorý predstavuje približne 2,3 bilióna eur. Koaličnú vládu v Ríme tvoria dve euroskeptické strany. Borghiove pripomienky týkajúce sa členstva Talianska v eurozóne nie sú prvé, ktoré vyšli z pravicovej strany Liga. Podobné pripomienky v prospech opustenia eurozóny odzneli aj pred voľbami v marci, rétoriku o kontroverznej otázke nakoniec ale pri hlasovaní zmiernili. Vzhľadom na vplyv Borghiho slov na trh, jeho hovorca reagoval, že "opustenie eura nie je v programe vlády a nemá v tejto súvislosti žiadne plány," uviedla agentúra Reuters.

Talianska vláda má predstaviť podrobnosti o rozpočte na rok 2019. Minulý štvrtok ohlásila, že sa bude držať kľúčových predvolebných sľubov. Ide o politiky, ktoré by mali zvýšiť deficit na budúci rok na 2,4 % HDP, čo je trikrát viac, než plánovala predchádzajúca vláda. Výška deficitu viedla k negatívnej reakcii trhu, ale aj k nahnevaným pripomienkam zo strany európskych inštitúcií. Niekoľko európskych ministrov financií a tvorcov politík v Luxemburgu uviedlo, že majú obavy z dodatočných výdavkov v Taliansku, ale že si treba počkať na vydanie konečného rozpočtového dokumentu. Ten Taliansko predloží na analýzu EK do 15. Októbra.

"Myslím si, že talianska vláda musí Talianom povedať pravdu, že existujú vyššie verejné výdavky, ktoré vás môžu z času na čas viac popularizovať, ale potom, kto to nakoniec zaplatí?" uviedol európsky  komisár pre hospodárstvo a menové záležitosti Pierre Moscovici.

Jeden z talianskych vicepremiérov Luigi di Maio, šéf hnutia Piatich hviezd (M5S), obvinil EÚ z "vytvorenia terorizmu na trhoch" tým, že úmyselne narúša finančné trhy svojimi pripomienkami.

Rétorika súčasnej vlády opisuje rokovania o rozpočte ako diplomatický boj s Európskou komisiou a výsledok vo výške 2,4 % rozpočtového deficitu je prezentovaný ako víťazstvo Talianska bez ohľadu na to, aký bude mať vplyv na dlhodobý vývoj jeho finančnej situácie. Alberto Mingardi z Istituto Bruno Leoni v Miláne dodáva, že vo vládnej koalícii v skutočnosti panuje mnoho nezhôd, pretože Liga sa primárne zameriava na obmedzenie imigrácie, zatiaľ čo Hnutie piatich hviezd inklinuje k ľavicovým postojom, a kľúčovým bodom jeho volebného programu bolo zavedenie univerzálneho nepodmienečného príjmu. Zhodu obe strany vraj nachádzajú aj preto, že obe chcú vyššie vládne výdavky.

Výnosy talianskych vládnych obligácií sa ale od začiatku funkčného obdobia súčasnej vlády zhruba zdvojnásobili, a to je pre mimoriadne zadlženú krajinu vážna vec. Okrem iného sa tento vývoj prejaví aj vo výške úrokov pri pôžičkách domácnostiam a firimám, čo by obratom mohlo podkopávať pozíciu, ktorú má Liga na priemyselne vyspelejšom severe krajiny. Tam mala doteraz najsilnejší voličskú základňu, a to z veľkej časti vďaka podpore podnikateľov. Tí teraz síce vnímajú razantnejší postup voči imigrácii, ale to je asi tak všetko. Vláda navrhuje kroky, ktoré by znížili flexibilitu trhu práce, alebo napríklad povinné zatvorenie obchodov v nedeľu.

Mingardi vidí za dlhodobou ekonomickou stagnáciou Talianska málo flexibilný trh práce, nadmerné vládne výdavky a zdanenie a príliš veľa regulácie. Žiadna z vlád s tým ale za ostatných 15 rokov nič neurobila a "teraz schválený rozpočet môže byť prostým priznaním politikov a firemného sektora, že krajina jednoducho nie je reformy schopná".  Teda toho, že v tejto krajine je nevyhnutný pokles na ekonomickú úroveň krajín Latinskej Ameriky. Vláda totiž nenavrhuje zvýšenie vládnych výdavkov, ktoré by potom bolo vystriedané uťahovaním tak, ako sme v tejto krajine dlho zvyknutí. Táto vláda chce, aby vysoké vládne výdavky boli novým normálom, tvrdí Mingardi.

Súvisiace články

Aktuálne správy