Pokuta za tweety: Musk má skončiť ako predseda predstavenstva spoločnosti Tesla

, investopedia Foto: SITA/AP;YT/JOE ROGAN UNIVERSE - FAN CHANNEL

Tesla bude musieť zaplatiť 20 miliónov amerických dolárov americkej komisii pre cenné papiere a burzu (SEC) ako súčasť vyrovnania. Okrem toho má Musk odstúpiť z pozície predsedu predstavenstva, zostane však vo funkcii generálneho riaditeľa.

Vo štvrtok 27. septembra SEC obvinil Muska z klamania investorov na základe jeho tweetov, ktoré vypustil začiatkom augusta. Verejne uvažoval o tom, že Tesla prejde do súkromných rúk za cenu 420 dolárov za akciu. Musk tvrdil, že má zabezpečené finančné prostriedky potrebné na to, aby verejne obchodovateľná spoločnosť bola privatizovaná. Rozhorčil tým investorov, ktorí sa zaujímali o to, prečo musel Musk urobiť také dôležité oznámenie prostredníctvom sociálnej siete, kde vezme finančné prostriedky a do akej miery ostatní vedúci predstavitelia spoločnosti Tesla vedeli o týchto plánoch.

Žaloba SEC tvrdí, že tweety nemali faktický základ a že chaos, ktorý podnecovali, skutočne ublížil investorom. V období od zverejnenia tweetov sa Musk správal na verejnosti „výstredne“, napríklad v rozhlasovom vysielaní fajčil marihuanu, čo znepokojených investorov len potvrdzovalo v otázke, ako tento človek môže riadiť firmu.

Správa agentúry Reuters naznačuje, že "investori a odborníci z oblasti správy a riadenia spoločností tvrdia, že dohoda so SEC by mohla posilniť spoločnosť Tesla, najmä vzhľadom na správanie sa Muska."

Musk je od vzniku firmy jej neoddeliteľnou súčasťou. Dohoda, ktorá by ho z firmy vytlačila, by mohla mať katastrofické následky. Riaditeľ Boston Common Asset Management Steven Heim navrhol, aby dohoda mohla pomôcť nadviazať dodatočný dohľad nad Muskom bez toho, aby musel opustiť spoločnosť.

Okrem pokuty pre SEC, Tesla bude tiež čeliť výzve vymenovať nezávislého predsedu, dvoch nezávislých riaditeľov, ako aj výbor rady s cieľom vytvoriť protokoly pre komunikáciu. K tomu sa zaviazal Musk na základe dohody. Predseda SEC Jay Clayton vo vyhlásení uviedol, že "rýchle riešenie tejto záležitosti na základe dohodnutých podmienok je v najlepšom záujme trhov aj  investorov vrátane akcionárov spoločnosti Tesla."

V nadväznosti na správy, že SEC žaluje Teslu, klesla trhová hodnota spoločnosti Tesla o približne 7 miliárd dolárov na 45,2 miliardy dolárov. Podmienky dohody, ktoré umožňujú Muskovi zostať v kresle generálneho riaditeľa, dokázali zabrániť katastrofálnejším následkom, myslí si Ivan Feinseth z Tigress Financial Partners.

Dohoda momentálne nie je oficiálna, musí byť ešte schválená súdom. Ak by sa tak stalo, Musk bude musieť odstúpiť ako predseda spoločnosti do 45 dní a nemôže byť znova zvolený na túto pozíciu najmenej tri roky.

Situácia sa ale môže vyvinúť úplne inak. Musk údajne odišiel v záverečných fázach diskusie, v ktorej  SEC okrem nominálnej pokuty žiada aj výmenu ľudí na kľúčových vedúcich pozíciách. Podľa agentúry Reuters by sa Musk "mohol dohodnúť so SEC, ale je pripravený na súdny spor."

Dohoda by znamenala komplikácie pre správnu radu v Tesle, ktorá by musela nájsť nezávislého predsedu, schopného efektívne spolupracovať s generálnym riaditeľom. S riaditeľom, ktorý má povesť nepredvídateľného človeka, ktorý má rád výzvy. O konkrétnych menách sa zatiaľ nešpekuluje.

Súvisiace články

Aktuálne správy