Merkelová: Dohoda o Brexite sa môže zrodiť v októbri

, CNBC Foto: SITA/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok uviedla, že k dohode o Brexite medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom by mohlo dôjsť v októbri, ale ešte nie je jasné, čo chce britská vláda.

Podľa Merkelovej sa Spojené kráľovstvo nemôže rozhodnúť byť súčasťou jednotného trhu, spoločného európskeho priestoru, s voľným pohybom tovaru, služieb a ľudí bez rešpektovania všetkých jeho zásad.

Vláda Spojeného kráľovstva chce mať pod kontrolou počet európskych občanov, ktorí sa prisťahujú do Veľkej Británie. Počas schôdze kabinetu v pondelok vláda Theresy Mayvej súhlasila s tým, že pre pracovníkov z EÚ by mali platiť rovnaké imigračné pravidlá ako pre občanov mimo únie. Niektorí tvrdili, že obmedzenie počtu migrantov z EÚ s nízkou kvalifikáciou bude poškodzovať ekonomiku Spojeného kráľovstva.

Z oboch strán Lamanšského prielivu sa opakovane vyslovili pripomienky, že rokovania musia byť zintenzívnené s cieľom dosiahnuť dohodu najneskôr v novembri. Avšak mnohí analytici sú skeptickí, či sa vôbec nejaká dohoda dosiahne. "Určitý čas sme zdôrazňovali, že riziká" žiadnej dohody "sú značne vysoké," uviedol Dean Turner, ekonóm UBS Global Wealth Management. "Neveríme, že k niečomu takému dôjde už v štádiu návrhu, pretože nie je v záujme ani jednej zo strán generovať takýto druh ekonomického narušenia, aké by pravdepodobne nasledovalo. Ale každým dňom bez dohody, rastie riziko, že takáto situácia by nakoniec mohla nastať. "

UBS odhadla v tomto roku mieru rastu Veľkej Británie na 1,4 percenta, pre budúci rok na úrovni 1,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy