Kabinet schválil investičný plán SR na roky 2018 až 2030

Programy a projekty v schválenom materiáli, ktorý je zatiaľ pilotnou verziou, sa týkajú oblasti dopravy, energetiky, informatizácie, vzdelávania, zdravotníctva, poľnohospodárstva, či regionálneho rozvoja.

Vláda SR v stredu schválila návrh Národného investičného plánu SR na roky 2018 až 2030, ktorý na rokovanie predložil podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Materiál obsahuje pre jednotlivé sektory charakteristiky súčasného stavu, želaného stavu v roku 2030 a kľúčové investičné programy a projekty zamerané na podporu budovania zeleného, inkluzívneho a inteligentného hospodárstva Slovenskej republiky.

Programy a projekty v schválenom návrhu, ktorý je zatiaľ pilotnou verziou, sa týkajú oblasti dopravy, energetiky, informatizácie, vzdelávania, zdravotníctva, poľnohospodárstva či regionálneho rozvoja. Ide napríklad o dobudovanie úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, zvýšenie podielu využitia obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach, predĺženie strednej dĺžky života, či zvýšenie kvality vzdelávania.

Podľa podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho ide o historicky prvý národný investičný plán v takejto celkovej zosumarizovanej podobe zahrňujúci všetky odvetvia hospodárstva. "Plán má zabezpečiť to, aby táto, no aj budúce slovenské vlády vedeli presne kam má krajina smerovať v oblasti investícií a rozvoja. Plán bol urobený po vzore Veľkej Británie a bude ďalej komunikovaný s vládou, rezortmi a súkromnými subjektmi. Definuje kľúčové projekty do roku 2030 tak, aby boli naplnené strategické priority Slovenska," uviedol v stredu po rokovaní vlády Richard Raši.

Predbežne na základe predikcií vyčíslenia projektov je v pláne zatiaľ 82 projektov za viac ako 26 miliárd eur do roku 2030. "Ide o neúplné číslo, pretože sa dopĺňa ešte envirostratégia, národná forma vzdelávania a strategický rozvoj Slovenskej republiky. Prijatie tohto investičného plánu sa pripravovalo 1,5 roka a vychádzal aj z Agendy 2030. Plán sa bude dopĺňať a meniť na základe adekvátnych pripomienok a požiadaviek. Toto je len pilotná verzia, no tento dokument ovplyvní život Slovákov v budúcnosti," dodal Raši.

„Výzvy do budúcnosti a priestor na zlepšenie SR existujú predovšetkým v oblasti znižovania korupcie, efektívneho riešenia súdnych sporov, aj podpory vzniku nových podnikov a podnikateľskej aktivity celkovo. Miera pôrodnosti je na Slovensku mimoriadne nízka, čo môže spôsobovať v budúcnosti problémy v dôchodkovom poistení a financovaní verejných služieb. Slovenské výsledky v oblasti zdravotnej starostlivosti a vzdelávania sú relatívne dobré, ale bolo by vhodné znížiť spotrebu alkoholu a podiel fajčiarov. Čo sa týka štruktúry ekonomiky, oblasť služieb a technologicky vysoko pokročilé produkty a služby, vyžadujú najväčší priestor na aktívne opatrenia. Významné výzvy zostávajú tiež v oblasti regionálneho rozvoja,“ uvádza sa k výzvam SR do roku 2030 v schválenom materiáli.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy