Goldmani: V nasledujúcich 6 mesiacoch klesnú akcie Tesla o 30 %, kvôli nárastu konkurencie

, CNBC Foto: SITA/AP

Odporúčanie Goldman Sachs pre akcie Tesla znie: predať. Predpokladá nižší podiel na trhu s elektrickými vozidlami, kvôli nárastu konkurencie zo strany veľkých automobiliek počas najbližších niekoľkých rokov.

"V našom strednodobom až dlhodobom výhľade pre odvetvie vidíme, že pre Teslu bude čoraz náročnejšie predávať svoje produkty, kvôli rastúcemu segmentu EV zo strany tradičných výrobcov aj začínajúcich firiem v čase, kedy sa ukázali problémy s dosiahnutím výrobnej kapacity spoločnost," napísal analytik David Tamberrino v poznámke pre klientov. "Spoločnosť bude čeliť tlaku na svoju vedúcu pozíciu v oblasti EV, keď sa uchytí konkurencia."

Akcie Tesla spadli v utorok o 4,2 %.

Tamberrinov šesťmesačný výhľad pre cenu akcií spoločnosti Tesla je na úrovni 210 USD, čo predstavuje 30 % pokles voči piatkovej uzatváracej cene. Analytik poznamenal, že v najbližších niekoľkých rokoch očakáva značný počet elektrických vozidiel od veľkých automobiliek – vrátane Audi, BMW, Jaguár a Porsche. "S regionálnymi mandátmi a sprísnením noriem CO2 sa dá očakávať, že tradiční i noví účastníci budú v najbližších rokoch uvádzať na trh elektromobily – veľký nárast by mal byť začiatkom roka 2020. Celkovo zastávame medvediu pozíciu čo sa týka Tesly, pri schopnosti spoločnosti dosahovať výrobné ciele / marže a udržiavať FCF [free cash flow]."

Minulý mesiac Goldman Sachs pozastavila obchodovania s akciami Tesla, keď banka uviedla, že vystupuje ako finančný poradca "v súvislosti so záležitosťou, ktorá je pre automobilku zásadná". Takéto vyhlásenie prišlo v čase, keď Musk otvoril vášnivú diskusiu s úvahou, že by firma mala prejsť do súkromných rúk. Odvtedy sa ale veci zmenili a spoločnosť zostáva verejne obchodovaná.

Súvisiace články

Aktuálne správy