Medziročná inflácia v rámci OECD sa v júli zrýchlila

Celková inflácia v rámci Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj v júli stúpla na 2,9 % z júnových 2,8 %.

Priemerná medziročná inflácia v krajinách, ktoré sú členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), sa v júli zrýchlila na 2,9 percenta. V predchádzajúcom mesiaci bola vo výške 2,8 percenta. K rastu celkovej inflácie prispelo zvýšenie cien energií o 11,1 percenta po júnovom posilnení o 10,4 percenta. Potraviny medziročne zdraželi rovnako ako v júni, a to o 1,8 percenta. OECD o tom informovala v utorok v správe, ktorú poskytla agentúre SITA.

Medziročná inflácia posilnila vo Francúzsku (na júlových 2,3 % z júnovej úrovne 2 %), v Taliansku (na 1,5 % z 1,3 %) a v Japonsku (na 0,9 % z 0,7 %). Nezmenila sa v USA, kde zostala vo výške 2,9 percenta a vo Veľkej Británii, kde už tretí mesiac po sebe stagnovala na úrovni 2,3 percenta. Zmiernila sa však v Nemecku na 2 percentá z júnových 2,1 percenta.

V rámci eurozóny dosiahla júlová medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) 2,1 percenta, čiže sa zrýchlila v porovnaní s júnovou úrovňou 2 percentá. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu sa však v auguste tempo medziročnej inflácie v menovom bloku opäť spomalilo na 2 percentá.

Súvisiace články

Aktuálne správy