Dva experimenty: Proti kolapsu s rôznymi zbraňami

, QZ Foto: SITA/AP

Argentína sa za ostatné štyri mesiace potápa čoraz hlbšie do menovej krízy. Peso je najhoršia mena na svete a od začiatku roka stratila viac ako polovicu svojej hodnoty voči americkému doláru. Turecko trpí podobným problémom, investori potopili líru na rekordné minimum.

Zaujímavé je, že zatiaľ čo sa tieto krajiny zaoberajú podobnými hospodárskymi problémami – veľkými schodkami bežného účtu, vysokým dlhom v dolároch a dvojcifernou infláciou – spôsoby, ktorými sa pokúšajú zastaviť krízu, sú celkom odlišné. V reálnom čase tak máme možnosť sledovať dva národné ekonomické experimenty.

Vysoké úrokové sadzby v Argentíne
Teoreticky by sa Argentína mala dostať z problémov, berúc od úvahy ekonomické opatrenia ktoré nasadila. Krajina akceptuje, že je potrebná krátkodobá ekonomická bolesť na to, aby infláciu dostali pod kontrolu. V pondelok vláda oznámila sériu krokov na zníženie vládnych výdavkov. Zníži počet ministerstiev, zvýši vývozné dane a svoj rozpočtový deficit ukončí do budúceho roka (skôr ako sa predtým plánovalo). To všetko po tom, čo centrálna banka zvýšila úrokové sadzby na 60 %, čo je najvyššia miera na svete. Keď inflácia v Spojených štátoch a vo Veľkej Británii vzrástla koncom sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, úrokové miery dosiahli 17 až 20 %. Argentínska vláda v júni získala od Medzinárodného menového fondu úverovú pomoc vo výške 50 miliárd dolárov. V utorok sa členovia argentínskej vlády zídu so zástupcami MMF, aby urýchlili vyplatenie týchto finančných prostriedkov. A peso stále padá.

Turecko sa bráni zvyšovaniu úrokových sadzieb
Prezident Recep Tayyip Erdogan trvá na presvedčení, že dvojciferná inflácia krajiny nemôže byť dosiahnutá vyššími úrokovými sadzbami a že tie by mali byť v skutočnosti znížené. Nové údaje uverejnené v pondelok ukázali, že miera inflácie minulý mesiac vzrástla na takmer 18 %. Investori chcú, aby sa Turecko vydalo tradičnou cestou na potlačenie inflácie a zvýšilo úrokové sadzby. Centrálna banka nakoniec naznačila, že by sa k takémuto kroku mohla odhodlať tento mesiac. To však neukončí prepad líry.

Ktorý postup bude fungovať?
Nakoniec nie je jasné, či by niektorý z prístupov dokázal prilákať záujem investorov. Bezpečnejšie americké aktíva sa stávajú čoraz atraktívnejšími. Dolár posilňuje na pozadí zvýšenia úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému a silnej ekonomiky USA. Je možné, že rozvíjajúce sa trhy práve stratili svoje čaro. Turecko a Argentína budú musieť prijať opatrenia na vyrovnanie sa s ich hromadiacim sa zahraničným dlhom či rozpočtovým deficitom, ak ich meny neustále klesajú, ale nemali by sa spoliehať na to, že sa investori vo veľkom budú hrnúť naspäť.

Súvisiace články

Aktuálne správy