Nemecká ekonomika zrýchlila v 2. kvartáli tempo rastu, potvrdil štatistický úrad

Nemecká ekonomika zrýchlila v 2. štvrťroku tempo rastu v medzikvartálnom aj medziročnom porovnaní, pričom najvýraznejšie k tomu prispel domáci dopyt. Uviedol to v piatok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý potvrdil predbežné údaje.
Destatis informoval, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka vzrástol v 2. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,5 %. V 1. štvrťroku dosiahol medzikvartálny rast 0,4 %. Úrad tak potvrdil svoj predbežný odhad zo 14. augusta.
Medziročne sa tempo rastu ekonomiky zrýchlilo v 2. kvartáli na 2,3 % z 1,4-percentného rastu v 1. štvrťroku. Po úprave o kalendárne vplyvy sa však tempo rastu mierne spomalilo. Dosiahlo 2 %, zatiaľ čo v prvých troch mesiacoch roka vzrástla nemecká ekonomika na upravenej báze o 2,1 %. V obidvoch prípadoch výsledky znamenali potvrdenie predbežných údajov.
Ako ďalej zverejnil Destatis, pod vývoj ekonomiky v 2. kvartáli sa výrazne podpísali výdavky spotrebiteľov a firemné investície. Na druhej strane, zahraničný obchod ekonomiku príliš nepodporil, keďže vývoz sa síce vrátil k rastu, jeho tempo však bolo omnoho slabšie než v prípade dovozu. Export vzrástol medzikvartálne o 0,7 %, zatiaľ čo dovoz zaznamenal rast na úrovni 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy