Nezamestnanosť v Chorvátsku klesla v júli na historické minimum

Nezamestnanosť v Chorvátsku klesla minulý mesiac hlbšie pod 9 % a dostala sa na nové historické minimum. Uviedol to tento týždeň chorvátsky štatistický úrad DZS.
Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v Chorvátsku v júli 8,6 % oproti 8,8-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. V máji zaznamenala 9,2 %. Júlová nezamestnanosť bola najnižšia od januára 2000, keď DZS prvýkrát začal zaznamenávať príslušné údaje.
Podľa analytikov z Raiffeisenbank Austria júlové údaje predstavujú pokles nezamestnanosti už šiesty mesiac po sebe, pričom výsledok bol v súlade s odhadmi, ako aj sezónnymi trendmi na pracovnom trhu. „Aj keď údaje poukazujúce na postupné znižovanie nezamestnanosti sú povzbudzujúce, za poklesom sú najmä sezónne trendy, ktoré sú vďaka predĺženej turistickej sezóne výraznejšie a dlhšie,“ uviedli.
Zároveň však poukázali na pretrvávajúce problémy na chorvátskom pracovnom trhu. Pokles nezamestnanosti totiž nesprevádza rast zamestnanosti. Štrukturálne problémy ekonomiky, ako je napríklad práve nízka zamestnanosť, sú v krajine hlboko zakorenené, čo potom negatívne ovplyvňuje vývoj hospodárstva, dodali analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy