Zásoby ropy v USA klesli, cena Brentu sa priblížila k hranici 73 USD/barel

Ceny ropy v stredu vzrástli, keď ich nahor posunuli informácie o výraznejšom poklese ropných zásob v USA oproti očakávanému a zároveň o poklese kurzu dolára. Na trhy okrem toho stále vplývajú obavy z blížiacich sa sankcií voči Iránu na vývoz jeho ropy. Tieto faktory posunuli cenu ropy Brent k hranici 73 USD za barel (159 litrov) a cenu WTI nad 66 USD/barel.
Americký ropný inštitút (API) v utorok (21.8.) informoval, že zásoby ropy v USA klesli minulý týždeň o 5,2 milióna na 405,6 milióna barelov. Aj analytici očakávali pokles zásob, predpokladali však, že dosiahne len 1,5 milióna barelov. Kľúčové údaje z amerického ministerstva energetiky budú známe v stredu v popoludňajších hodinách stredoeurópskeho času.
Podporu cenám ropy poskytli aj informácie o oslabení kurzu dolára. Jeho kurz oproti košu hlavných svetových mien klesol v utorok o 0,7 %. Mena tak reagovala na vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý dal najavo nespokojnosť s krokmi centrálnej banky.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri vzrástla do 7.13 h SELČ o 28 centov na 72,91 USD (63,39 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI, rovnako s októbrovým kontraktom, dosiahla 66,15 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o 31 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy