Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu sa pohybuje okolo 72,30 USD/barel

Ceny ropy v utorok mierne vzrástli. Čiastočne ich podporili očakávania, že v najbližších mesiacoch sa zvýši napätie na trhu s ropnými derivátmi. Trhy však naďalej ovplyvňuje obchodný spor medzi USA a Čínou.
Cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom, ktorý vyprší v utorok, sa do 7.35 h SELČ zvýšila o 26 centov na 66,69 USD (58,40 eura) za barel (159 litrov). Vzrástla aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri, aj keď tempo rastu bolo miernejšie. Dosiahla 72,29 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o 8 centov.
Ceny čiastočne podporil fakt, že zásoby ropných derivátov v USA, medzi ktoré patria nafta a vykurovací olej, dosahujú v súčasnom období najnižšiu úroveň za posledné štyri roky. Navyše, blížiaci sa príchod chladnejšieho počasia v Severnej Amerike zvýši dopyt po vykurovacom oleji.
Opačne na ceny pôsobí vývoj vo vzťahoch medzi USA a Čínou, ktoré voči sebe uplatňujú dovozné clá a hrozia si ďalšími. Obchodný konflikt negatívne zasahuje do viacerých ekonomík, čo by mohlo znížiť dopyt po rope.
Koncom tohto týždňa pricestuje do Washingtonu čínska obchodná delegácia s cieľom spor riešiť, po vyhláseniach amerického prezidenta Donalda Trumpa však šance na skoré vyriešenie klesli. Trump sa pre agentúru Reuters v pondelok (20.8.) vyjadril, že „veľký pokrok neočakáva a vyriešenie obchodného sporu s Čínou si bude vyžadovať určitý čas“.

Súvisiace články

Aktuálne správy