Najdrahšia zmrzlina na svete: Čo dostanete za 60 000 dolárov

, CNBC Foto: twitter/threetwinsicecream

Najdrahšiu zmrzlinu na svete dostanete v Tanzánii. Poletíte tam prvou triedou, ubytujete sa v luxusnom rezorte a zmrzlinu vám vyrobia pred vašimi očami na Kilimandžáre.

Three Twins Ice Cream je nezávislý ekologický výrobca zmrzliny so sídlom v Kalifornii. Pri výrobe zmrzliny za 60 000 dolárov sa inšpirovali výletom zakladateľa firmy, Neala Gottlieba. Ten pri výstupe na Kilimandžáro v januári 2011 vyrábal zmrzlinu zo snehu.

Za cenu 60 000 dolárov, okrem letu prvou triedou, ubytovania v päťhviezdičkovom hoteli, získa záujemca aj miestneho sprievodcvu na výstup na Kilimandžáro a spoločnosť mu bude robiť aj samotný Gottlieb, ktorý zmrzlinu pripraví. "Proces začína odberom ľadu z ľadovca a jeho transportom v batohu do tábora," povedal Gottlieb pre televíziu CNBC. "Musím povedať, že to je záber na kolenách, keď idete z kopca! V tábore je ľad rozdrvený, malý hrniec sa vloží do väčšieho a medzera medzi nimi sa vyplní ľadom a soľou, čo znižuje teplotu zmesi. Základom zmrzliny je mlieko, smotana, cukor a aróma ako vanilka, či iné príchute. Táto zmes sa mieša a časť, ktorá primrzne na stenu vnútorného hrnca, sa odoberie ako zmrzlina. Prípadne sa skonzumuje celá zamrznutá zmes."

Nákup zmrzliny pomáha zvyšovať povedomie o ľadovcoch v horách, ktoré podľa prognóz zaniknú v najbližších 10 až 15 rokoch v dôsledku klimatických zmien, tvrdí Gottlieb. 10 000 dolárov z ceny zmrzliny smeruje do africkej neziskovky na ochranu životného prostredia. "Chcel som skombinovať svoje kapitalistické ja, s tým, ako robiť veci lepšie. Zmrzlina bola spôsob, ako začať v malom, správať sa ekologicky a šíriť radosť. A to bolo niečo, čo prerástlo z malej zmrzliny do veľkej značky. Hoci miznúce ľadovce môžu byť skôr výsledkom lokálnej zmeny klímy než  globálnej, myslím si, že ich topenie je dobrým ponaučením, ako môže zmena klímy v relatívne krátkom čase priniesť hlboké zmeny a mala by sa brať vážne."

Zatiaľ si 60-tisícovú zmrzlinu nekúpil nikto.

V Three Twins Ice Cream okrem 60 000 dolárovej zmrzliny je v ponuke aj ďalšia drahá pochúťka. Zmrzlina Sundae, banánový split pripravený zo sirupov troch dezertných vín, sa podáva s lyžičkou na zmrzlinu z roku 1850. Stojí 3 333,33 dolára.

Súvisiace články

Aktuálne správy