Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa pohybuje okolo 71,60 USD/barel

Ceny ropy zaznamenali v pondelok mierny pokles. Na trhy stále vplývajú obavy z ďalšieho vývoja v Turecku, a najmä, či sa turecká kríza nerozšíri ďalej. Trhy sledujú aj vývoj čínskej ekonomiky. V prípade ďalšieho spomalenia jej rastu by to mohlo znamenať oslabenie dopytu po surovine. Okrem toho vývoj cien ovplyvňuje americká produkcia ropy a podľa ostatných informácií sa počet aktívnych ropných vrtov v USA v minulom týždni nezmenil.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri klesla do 7.35 h SELČ o 24 centov na 71,59 USD (62,85 eura) za barel (159 litrov). V podobnom rozsahu zaznamenala pokles aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Dosiahla 65,68 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje zníženie o 23 centov.
Počet aktívnych ropných vrtov v USA dosiahol v minulom týždni 869. To je rovnaký počet ako v týždni predtým, uviedla spoločnosť Baker Hughes, ktorá zverejňuje príslušné údaje.
Podľa analytikov však v budúcom období bude vývoj na trhu do veľkej miery ovplyvňovať situácia v Iráne, voči ktorému sa americká administratíva rozhodla opätovne zaviesť sankcie. Irán vyprodukoval v júli zhruba 3,65 milióna barelov ropy denne, čo ho radí na tretie miesto v rebríčku v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Na prvých dvoch miestach sú Saudská Arábia a Irak.

Súvisiace články

Aktuálne správy