Bankoví analytici mierne navýšili odhad rastu slovenskej ekonomiky

Podľa aktuálnych prognóz analytikov komerčných bánk by rast hrubého domáceho produktu Slovenska mal v tomto roku dosiahnuť 4 % a v budúcom roku 4,2 %.

Slovenská ekonomika by v tomto a budúcom roku mala rásť minimálne štvorpercentným tempom. Vyplýva to z júlového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi analytikmi komerčných bánk, ktorí mierne navýšili odhad hospodárskeho rastu Slovenska. Prognózu tohtoročného rastu hrubého domáceho produktu oproti júnu navýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 4 % a pre budúci rok odhad rovnako zvýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 4,2 %.

Tohtoročnú koncoročnú harmonizovanú infláciu odhadujú bankoví analytici aktuálne rovnako ako v júni na úrovni 2,6 %. Predikciu rastu cien na koniec budúceho roka mierne navýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 2,3 %.

Naďalej sa však zlepšujú vyhliadky bankových analytikov na vývoj na trhu práce. Hoci výhľad rastu zamestnanosti ponechali pre tento rok na úrovni 1,8 %, odhad koncoročnej miery nezamestnanosti zlepšili o 0,2 percentuálneho bodu na 6,7 % a prognózu rastu nominálnych miezd zvýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 6,1 %. V budúcom roku by zamestnanosť mala podľa odhadov analytikov komerčných bánk stúpnuť o 1,3 %, nezamestnanosť by mala klesnúť na 6,3 % a nominálne mzdy by mali rásť o 5,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy