Mestá s najrýchlejšie rastúcimi ekonomikami: Čína jednoznačne vedie

, brookings Foto: SITA/AP

Za hospodárskym rastom stoja mestá. Podporujú inovácie, spájajú odvetvia a slúžia ako kľúčové uzly v globálnej ekonomike. V niektorých krajinách to platí menej, inde viac.

Podľa nedávno uverejnenej správy inštitútu Brookings predstavovalo 300 najväčších metropolitných oblastí na svete od roku 2014 do roku 2016 takmer 70 % rastu HDP, ale iba o málo viac ako 20 % rastu populácie. Čínske metropolitné oblasti  stoja za veľkou časťou takéhoto vývoja.

Približne 100 čínskych metropolitných oblastí  sa dostalo do rebríčka a v priemere rástli o 7,2 % ročne. Mestá mimo Číny v rebríčku Top 300 rástli len na úrovni 2 %.

Na prvom mieste sa v rebríčku objavil Dublin. V írskom hlavnom meste narastal počet nadnárodných spoločností, čo do určitej miery skreslilo štatistiky o mestách. Avšak čínske mestá Zunyi a Guiyang v provincii Guizhou dosiahli ročný rastom na úrovni 11,1 % resp. 10,2 % medzi rokmi 2014 a 2016. Chudobná provincia Číny Guizhou sa rýchlo industrializuje a mení sa na centrum pre ukladanie big data.

Údaje pre analýzu zozbieral Oxford Economics z národných štatistických agentúr a Organizácie Spojených národov.

Súvisiace články

Aktuálne správy