SE sa počas horúčav spoliehajú najmä na výrobu elektriny z jadra

Slovenské elektrárne vo svojich štyroch jadrových blokoch v týchto dňoch vyrába vyše 82 % elektriny.

Spoločnosť Slovenské elektrárne (SE), ktorá je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku s podielom takmer 70 % na celkovej výrobe na Slovensku, sa aj počas letných horúčav spolieha najmä na výrobu elektriny v atómových elektrárňach. Vo svojich štyroch jadrových blokoch v týchto dňoch vyrába vyše 82 % elektriny. Ako informoval slovenský dominantný výrobca elektriny prostredníctvom sociálnych sietí, výkon jadrových elektrární sa počas letných horúčav pohybuje na úrovni vyše 1800 megawattov.

„Pre ilustráciu, jeden megawatt je výkon potrebný pre zásobovanie približne 500 bežných klimatizácií,“ uviedli elektrárne, ktoré okrem jadrových vyrábajú elektrinu aj v tepelných a vodných elektrárňach. Ich výkon počas letných horúcich dní je na úrovni zhruba 200 megawattov. „Prečerpávacie elektrárne vyrovnávajú dopyt v čase špičiek,“ konštatovali elektrárne.

Na Slovensku sa v minulom roku spotrebovalo najviac elektriny v histórii samostatného štátu. Vlani sa dokonca spotrebovalo viac elektriny ako za celú éru merania spotreby, teda od roku 1983. Ako vyplýva z údajov zverejnených Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou, po prekonaní hranice 30 terawatthodín v roku 2016 dosiahla spotreba elektriny Slovenska v minulom roku vyše 31 terawatthodín.

Súvisiace články

Aktuálne správy