Agentúra Fitch potvrdila rating Nemecka na najvyššom stupni

Zložitý vývoj v nemeckej vládnej koalícii podľa agentúry oslabuje perspektívu reforiem, ale naďalej očakáva všeobecnú kontinuitu makroekonomickej politiky.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Nemecku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupni AAA so stabilným výhľadom. Podľa agentúry ide o odzrkadlenie toho, že krajina má diverzifikovanú ekonomiku, silné inštitúcie a históriu rozumného manažmentu verejného dlhu. Nemecko má verejný dlh vo výške 64,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ale jasne smeruje nadol.

Zložitý vývoj v nemeckej vládnej koalícii podľa agentúry Fitch oslabuje perspektívu reforiem, ale naďalej očakáva všeobecnú kontinuitu makroekonomickej politiky. Agentúra poukazuje na to, že verejné financie sa vyvíjajú lepšie, ako vláda plánovala. Po tom, ako prebytok verejných financií v minulom roku stúpol o 0,3 percentuálneho bodu na 1,3 percenta HDP, Fitch prognózuje v tomto roku prebytok vo výške 1,4 percenta HDP, čiže nad plánovanou úrovňou 1,25 percenta HDP. Verejný dlh vlani klesol na 64,1 percenta HDP z úrovne 74,7 percenta, na ktorej bol v roku 2014, a agentúra predpovedá, že v roku 2019 sa zníži na 57,2 percenta HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy