Aktivita na trhoch private equity v našom regióne stúpla

Jednou z najväčších transakcií uplynulého obdobia na trhu private equity bola kúpa podielu v rumunskej firme A&D Pharma Holdings N.V. v odhadovanej hodnote 350 mil. eur spoločnosťou Penta Investments Limited.

Aktivita na trhoch private equity v strednej Európe dosiahla najvyššiu úroveň za posledné tri roky. Konštatuje to spoločnosť Deloitte s tým, že podľa výsledkov najnovšieho prieskumu investičnej dôvery v oblasti private equity by mala výrazná dynamika trhov v strednej Európe pretrvávať.

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že dve tretiny respondentov očakávajú, že úroveň aktivity na trhu zostane na rovnako vysokej úrovni. Takmer tretina respondentov predpokladá, že transakčná aktivita sa ešte zvýši. Len 2 % respondentov, čo je najmenej za posledných päť rokov, očakávajú, že sa aktivita spomalí. Až 69 % oslovených private equity firiem sa pritom plánuje v najbližších mesiacoch naďalej zameriavať na nové investície.

„Vysoká transakčná aktivita pokračuje vďaka silným ekonomickým predpokladom. Lokálni investori sa orientujú na rastúce spoločnosti v regióne často riadené ich vlastníkmi. Zahraniční investori častejšie hľadajú viac etablované spoločnosti, ktoré vďaka úspešnému podnikaniu vyrástli na úroveň regionálnych a globálnych firiem,“ uviedla partnerka spoločnosti Deloitte Ivana Lorencovičová.

Medzi najväčšie transakcie uskutočnené private equity investormi v regióne v poslednom období patrí napríklad akvizícia firmy Škoda Transportation skupinou PPF group, vstup americkej J.C. Flowers & Co. LLC do Rumunskej Piraeus Bank, alebo kúpa majoritného podielu poľského telekomunikačného operátora INEA S.A. austrálskou Macquarie Group Limited.

Ďalej je to kúpa 100 % akcií estónskeho prevádzkovateľa kasín Olympic Entertainment Group londýnskou Novalpina Capital LLP v odhadovanej hodnote 228,4 mil. eur, alebo kapitálový vstup poľskej MCI Capital do maďarského poskytovateľa online neživotného poistenia Netrisk.hu v odhadovanej hodnote 56,5 mil. eur. Jednou z najväčších transakcií je kúpa podielu v rumunskej firme A&D Pharma Holdings N.V. v odhadovanej hodnote 350 mil. eur spoločnosťou Penta Investments Limited.

Súvisiace články

Aktuálne správy