Americká ekonomika v prvom kvartáli vzrástla iba o 2 %

Podľa predošlých údajov bol rast ekonomiky na úrovni 2,2 percenta. Dôvodom revízie smerom nadol bolo to, že spotrebiteľské výdavky a tvorba podnikových zásob boli slabšie, ako sa odhadovalo

Americký hrubý domáci produkt (HDP) v prvom kvartáli podľa konečného odhadu posilnil iba o 2 percentá, čo bolo najpomalšie tempo rastu za posledný rok. Podľa predošlých údajov bol rast ekonomiky krajiny na úrovni 2,2 percenta. Dôvodom revízie smerom nadol o 0,2 percentuálneho bodu bolo to, že spotrebiteľské výdavky a tvorba podnikových zásob boli slabšie, ako sa odhadovalo. Informovalo o tom vo štvrtok ministerstvo obchodu USA.

Najnovšie ekonomické informácie, vrátane údajov o spotrebiteľských výdavkoch, však signalizujú oveľa lepší rast americkej ekonomiky v druhom kvartáli. Podľa prognózy atlantskej pobočky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) hospodárstvo USA za apríl až jún vykáže rast na úrovni 4,5 percenta. Tento odhad je v súlade s predpoveďami mnohých súkromných prognostikov. Ak sa táto predikcia naplní, rast za druhý štvrťrok bude najsilnejší od tretieho kvartálu 2014, kedy sa americký HDP zväčšil o 5,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy