Trumpov dopad na export Nemecka: Zdvihnime minimálnu mzdu na 9,19 eura za hodinu

, ČTK Foto: TASR/AP

V súčasnosti je minimálna mzda v Nemecku na úrovni 8,84 eura za hodinu, komisia prišla s návrhom, aby sa budúci rok zvýšila na 9,19 eura a do roku 2020 na 9,35 eura.

Minimálna mzda, ktorú vláda kancelárky Angely Merkelovej zaviedla v roku 2015, sa naposledy v Nemecku zdvíhala vlani. Nárast sprvu posunul mzdu na 8,50 eura, opatrenia sa vtedy dotklo viac ako troch miliónov pracovníkov.

Navrhovaný krok by mal podľa analytikov podporiť spotrebu domácností v čase, keď ochranárska politika amerického prezidenta Donalda Trumpa ohrozuje nemecký export. Berlín k zvýšeniu minimálnej mzdy vyzýval aj Medzinárodný menový fond (MMF) a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Vláda nasledovala predchádzajúce odporúčanie komisie pre minimálnu mzdu, už keď ju zvyšovala v roku 2017. V komisii zasadajú traja zástupcovia zamestnávateľov, traja zástupcovia odborov, jeden predsedajúci a dvaja výskumníci, ktorí nemajú hlasovacie právo.

Zákonná minimálna mzda platí v Nemecku pre všetkých pracovníkov s výnimkou dlhodobo nezamestnaných počas prvých šiestich mesiacov od nástupu do zamestnania, učňov a osôb s povinnou praxou alebo stážou kratšou než tri mesiace. Niektoré priemyselné odvetvia majú navyše dohodnuté minimálne mzdy, ktorých výška tú zákonnú prevyšuje.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy