Silnejší Erdogan: Čo to znamená pre trhy?

, Fidelity;CNBC Foto: SITA/AP

Najobľúbenejší politik v krajine za posledných 15 rokov tak opäť predĺžil svoje ťaženie úspešným voľbami. Politika zameraná na rast a tvorbu pracovných miest Erdoganovi zase priniesla výhody pri zbieraní hlasov.

Po nedeľných predčasných voľbách v Turecku sa nič nezmení. Recep Tayyip Erdogan zvíťazil hneď v prvom kole, získal niečo málo cez polovicu hlasov. To znamená, že sa podarilo vylúčiť druhé kolo. V parlamentných voľbách si koaličná aliancia AKP / MHP (Strany spravodlivosti a rozvoja/Strany národného hnutia) zachovala väčšinu svojich zástupcov v 600 člennom zhromaždení.

Po svojom víťazstve v referende o ústavnej reforme v apríli roku 2017 teraz prezident Erdogan úspešne upevnil svoju politickú moc a konsolidoval ju s rolou predsedu vlády. Prezident sa tak posunul zo svojej vyložene ceremoniálnej role do úlohy, kde už má výkonnú moc.

Mnoho tureckých opozičných stúpencov bolo v posledných rokoch frustrovaných kvôli Erdoganovmu proislamistickému postoju. Bolo to vnímané ako odklon od dlhotrvajúceho náboženského sekularizmu Turecka. Erdoganova rázna akcia proti takzvaným gulenistom, ktorá nasledovala po pokuse o štátny prevrat v júni 2016, takisto priniesla zmiešané reakcie. Rastúce životné náklady v posledných mesiacoch spolu so zvýšenou infláciou a prudkým oslabením líry ale pridali na stranu váh Erdogana.

Víťazstvo Erdogana a Strany spravodlivosti a rozvoja vlastne pomohli Turecku vyhnúť sa tomu najhoršiemu možnému scenáru, kedy by hlasy pre prezidenta a pre parlament mierili dvoma rôznymi smermi. To by mohlo znamenať obdobie hlbokej politickej nestability, ktorá by paralyzovala politiku. Neschopnosť prezidenta a parlamentu spoločne realizovať rozhodnutia by mohla viesť aj k ďalším predčasným parlamentným voľbám. Všetci budú teraz pozorne sledovať, koho Erdogan vyberie ako budúcich ministrov, a trhy sa zamerajú nato, či sú menovaní pragmatickí reformisti.

Politická neistota je súčasným výsledkom odstránená, čo by malo turecké trhy upokojiť. Strednodobý až dlhodobý výhľad je ale pre Turecko aj naďalej veľkou výzvou a toľko potrebné hlboké štrukturálne reformy sú v dohľadnom čase nepravdepodobné. Turecko stále bojuje s pretrvávajúcou dvojcifernou infláciou, spomaľujúcim sa rastovým momentom veľkým deficitom bežného účtu, nízkou hladinou úspor alebo uvoľňujúcou sa fiškálnou politikou a globálnym obchodným protekcionizmom.

Keď berieme do úvahy všetky tieto faktory, zostávame voči miestnym tureckým trhom neutrálni, ale trochu viac sa prikláňame k tureckým zahraničným dlhom, ktoré, ako veríme, môžu byť relatívne atraktívne ocenené v porovnaní s tureckými vládnymi dlhopismi, komentuje situáciu na tureckej politickej scéne Paul Greer, portfólio manažér spoločnosti Fidelity International.
 


Po výsledkoch volieb turecká líra voči doláru posilnila až o 3 %, ale zisk si do rána neudržala. Erdoganov plán získať väčšiu kontrolu nad úrokovými sadzbami je obzvlášť znepokojujúci pre investorov. Prezident sa zasadzuje proti zvýšeniu úrokových sadzieb napriek inflácii na úrovni 12 %, čo je viac ako dvojnásobok cieľa centrálnej banky. Líra klesla v tomto roku o viac ako 18 % voči americkému doláru, keďže investorov znepokojilo ako Erdogan napadol nezávislosť centrálnej banky.

Ústavné zmeny, ktoré minulý rok prešli v referende, budú teraz pokračovať, čo umožní prezidentovi byť zvolený na dve päťročné obdobia s možnosťou tretieho, čo znamená, že Erdogan by mohol mať v rukách moc až do roku 2028. Erdoganova politika môžu viesť k vytvoreniu bludného kruhu, v ktorom investori pochovávajú líru, čo sťažuje korporáciám splácať svoje veľké hromady dlhov denominovaných v dolároch čo ďalej znepokojuje investorov  o zdraví národnej ekonomiky a dáva im iný dôvod postiť menu, čo bude len zvyšovať infláciu.

George Dyson, analytik v poradenskej Control Risks, povedal, že výhľad pre Erdogana nebol taký ružový, ako sa zdá z výsledkov volieb. "V Turecku sa očakáva ďalšia politická nestabilita napriek presvedčivému víťazstvu Erdogana v dôsledku rastúcich ekonomických problémov a rozšírenia spoločenského napätia," uviedol Dyson.

"Erdogan bol zničený opozičnou kampaňou a bude tvrdo pracovať pred miestnymi voľbami v marci 2019, aby si udržal podporu," dodal Ian Bremmer, politický  analytik Eurasia Group. Bremmer uviedol, že výsledok je zlá správa pre akékoľvek riešenie kurdského problému a bola tiež výzvou pre akýkoľvek konštruktívny obrat vo vzťahoch so Západom. "Erdogan  nezíska dostatok dôvery,  aby presadil potrebné štrukturálne reformy alebo dokázal prejsť fiškálnou konsolidáciou pred miestnymi voľbami v marci 2019, najmä v čase, keď bude krajina zažívať ekonomické spomalenie," povedal Bremmer.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy