Podiel zlyhaných úverov sa ku koncu marca znížil

Podiel zlyhaných úverov domácnostiam na celkových úveroch klesol na 3,3 % a v rámci nefinančných spoločností to bol podiel 4,9 %.

Podiel zlyhaných úverov na celkových poskytnutých úveroch domácnostiam v prvom štvrťroku oproti koncu vlaňajška mierne klesol na 3,3 %. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska v štatistickom bulletine, najvyšší podiel zlyhaných úverov ku koncu marca bol v kategórii kreditných kariet. Dosiahol úroveň 14,6 %.

Podiel zlyhaných úverov pri prečerpaní bežného účtu v rámci domácností kontinuálne podľa centrálnej banky medziročne klesá, pričom v marci sa zastavil na úrovni 6,2 %. Podiel zlyhaných úverov pri úveroch na bývanie v marci mierne klesol na úroveň 1,7 %, a to k predchádzajúcemu štvrťroku, ako aj k rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka. Podiel zlyhaných úverov pri spotrebiteľských úveroch sa zvýšil o 0,9 percentuálneho bodu oproti predchádzajúcemu roku na úroveň 9,3 % v marci tohto roka.

Podiel zlyhaných úverov nefinančným spoločnostiam na celkových úveroch poklesol na úroveň 4,9 %. Naďalej pretrváva podľa NBS klesajúci trend podielu zlyhaných úverov z predchádzajúcich mesiacov. V kategórii prečerpania bežného účtu centrálna banka zaznamenala ku koncu marca mierny pokles podielu zlyhaných úverov na úroveň 3,7 % z hodnoty 4,2 % v decembri 2017.

Podiel zlyhaných úverov v kategórii prevádzkových úverov predstavoval 5,4 % a od konca vlaňajška pozoruje centrálna banka mierne rastúci podiel zlyhaných úverov v tejto kategórii. V kategórii investičných úverov podiel poklesol na úroveň 4,3 %. Podiel zlyhaných úverov na nehnuteľnostiach pre nefinančné spoločnosti sa medziročne znížil na úroveň 5,9 %. Pri kreditných kartách to bol medziročný mierny pokles podielu zlyhaných úverov na hodnotu 10,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy