Inflácia v eurozóne sa v máji zrýchlila na 1,9%, potvrdil Eurostat

Spotrebiteľské ceny v krajinách eurozóny zaznamenali minulý mesiac medziročný rast o 1,9 %. Uviedol to v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil konečné údaje. Tie potvrdili jeho rýchly odhad z konca mája.
Potvrdené údaje znamenajú zároveň najvyšší rast spotrebiteľských cien za viac než rok. Rovnaké tempo rastu totiž dosiahli naposledy v apríli 2017. Eurostat okrem toho revidoval údaje za apríl. Zatiaľ čo koncom mája uvádzal aprílovú infláciu na úrovni 1,2 %, najnovšie informoval, že spotrebiteľské ceny v danom mesiaci vzrástli medziročne o 1,3 %.
Inflácia za máj je zároveň v súlade s inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Tá inflačný cieľ stanovila na úrovni „tesne pod 2 %“.
Zrýchlenie zaznamenala aj jadrová inflácia, ktorá nezahrňuje nestabilné ceny potravín, energií, alkoholu a tabakových výrobkov. Tá v máji dosiahla v eurozóne 1,1 % po 0,8-% raste v apríli.
Čo sa týka širšej Európskej únie, medziročná miera inflácie dosiahla v máji 2 %. V apríli sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy