Nálada v nemeckej ekonomike je najhoršia od septembra 2012

Index očakávaní v ekonomike krajiny, ktorý zostavuje inštitút ZEW, v júni oslabil na mínus 16,1 bodu.

Index očakávanej situácie v nemeckej ekonomike, ktorý zostavuje inštitút ZEW, v júni klesol o 7,9 bodu na úroveň mínus 16,1 bodu. Ide o najnižšiu hodnotu od septembra 2012. Index vyjadrujúci hodnotenie terajšej ekonomickej situácie v Nemecku oslabil o 6,8 bodu na 80,6 bodu. Inštitút ZEW o tom informoval v správe, ktorú v utorok zverejnil na svojej internetovej stránke.

„Nedávna eskalácia obchodných sporov s USA a tiež obavy z toho, že nová talianska vláda presadzuje politiku, ktorá by potenciálne mohla destabilizovať finančné trhy, sa odzrkadlili na ekonomickom výhľade Nemecka,“ uviedol šéf inštitútu ZEW Achim Wambach. Dodal, že okrem toho nemecký priemysel vykázal horšie údaje o exporte, produkcii a objednávkach, ako sa očakávalo.

Očakávania expertov na finančný trh, pokiaľ ide o ekonomický vývoj v celej eurozóne, v júni oslabili ešte výraznejšie ako v prípade Nemecka. Hodnota príslušného indexu sa medzimesačne znížila o 15 bodov na mínus 12,6 bodu. Ukazovateľ terajšej ekonomickej situácie v eurozóne klesol o 16,2 bodu na 39,9 bodu. Zhoršenie výhľadu eurozóny je prevažne výsledkom pesimistickejšieho hodnotenia talianskej ekonomiky. Index očakávaní týkajúci sa talianskej ekonomiky sa zhoršil o 31,7 bodu na mínus 48,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy