Americké clá na oceľ a hliník sú podľa francúzskeho prezidenta nelegálne

Nové americké clá na európske, mexické a kanadské tovary sú podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nelegálne a sú „chybou“. Macron to povedal v telefonickom rozhovore s prezidentom USA Donaldom Trumpom. Úrad francúzskej hlavy štátu vo vyhlásení v piatok informoval, že obaja prezidenti sa telefonicky rozprávali po tom, ako Trumpova vláda vo štvrtok oznámila rozhodnutie uvaliť 25-percentné clo na dovoz ocele a 10-percentné na import hliníka.

Európska únia plánuje prijať v najbližších týždňoch odvetné clá na americkú oceľ a potraviny, keď vypočíta presné náklady, ktoré americké clá znamenajú pre firmy v EÚ. Macron vyhlásil, že odpoveď bude „tvrdá“ a „primeraná“ a v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie.

Európska únia a Čína uviedli, že po tom, ako americký prezident Donald Trump zaviedol clá na oceľ a hliník, Brusel a Peking prehĺbia vzťahy v oblasti obchodu a investícií. Spolupráca medzi EÚ a Čínou sa podľa šéfky diplomacie európskeho bloku Federicy Mogheriniovej stáva ešte dôležitejšou. V rozhovore s novinármi v Bruseli, kde rokovala s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I, Mogheriniová uviedla, že obaja „potvrdili našu spoločnú podporu Svetovej obchodnej organizácii ako centra multilaterálneho obchodného systému založeného na pravidlách.“

Súvisiace články

Aktuálne správy