Rozpätie vo výnosoch medzi talianskymi a nemeckými dlhopismi stúplo

V dôsledku politickej neistoty rozpätie vo výnosoch medzi 10-ročnými talianskymi a nemeckými dlhopismi vzrástlo na 230 bodov, čiže najvyššie od októbra 2013.

Taliansky akciový trh v úvode utorkového obchodovania oslabil o 1,8 percenta a rozpätie vo výnosoch medzi desaťročnými talianskymi a nemeckými vládnymi dlhopismi stúplo na úroveň 230 bodov, čiže sa dostalo najvyššie od októbra 2013. Dôvodom je pokles dôvery investorov v Taliansku vyplývajúci z politickej neistoty.

Taliansky prezident odmietol euroskeptického kandidáta na post ministra hospodárstva, ktorého navrhli lídri dvoch populistických strán snažiacich sa zostaviť novú vládu. Prezident Sergio Mattarella namiesto toho rozhodol, že do predčasných volieb bude vládu viesť bývalý predstaviteľ Medzinárodného menového fondu Carlo Cottarelli. Na trhoch však pretrváva nervozita, keďže talianski populisti v pondelok vyhlásili, že hnev voličov v krajine, ktorá smeruje k predčasným voľbám, zmenia na určitý druh referenda o Európskej únii a o členstve v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy