Ceny ropy rýchlo klesajú, tu je dôvod

, CNN Foto: TASR/AP

Ceny ropy minulý týždeň vzrástli na najvyššiu úroveň za tri roky a stratégovia sa divili, že tak rýchlo. Dnes už nabrali opačný trend.

Futures na ropu WTI klesli o takmer 10 % na okolo 66,50 dolárov za barel z približne 73 dolárov z minulého týždňa. Globálna referenčná hodnota ropy Brent klesla o približne 6 % za seansu na okolo 76 USD, jej vrchol bol nad 80 USD.

Prudký pokles cien vyvolala v piatok Saudská Arábia, najväčší vývozca ropy na svete a de facto vodca ropného kartelu OPEC. Saudský minister pre energetiku Khalid Al-Falih uviedol počas panelovej diskusie v Petrohrade, že treba otvoriť diskusiu o tom, aby Rusku s ďalšími krajiny z OPECu uviedli na trh viac ropy. OPEC a Rusko sa majú 22. júna stretnúť vo Viedni, aby diskutovali o uvoľnení stropov dodávok, ktoré sa zaviedli v roku 2017. "Cieľom je zabezpečiť, aby trh s ropou zostal zdravý, a ak to znamená, že v júni upravíme našu politiku, sme určite na to pripravení," povedal Al-Falih.

Al-Falih povedal, že OPEC a Rusko by mohli v blízkej budúcnosti dodať na svetové trhy viac ropy, aby sa tým vykompenzoval kolaps venezuelskej produkcie a dopad sankcií USA na Irán.

"Zdá sa, že samotné znižovanie produkcie je dostatočné na to, aby obmedzilo ceny," povedal Hussein Sayed, hlavný trhový stratég FXTM. "Od tohto momentu a až do júnového stretnutia budú cenu podporovať komentáre."

Tlak na ropu tento týždeň vyvolal aj nárast v počte ropných plošín USA, čo poukazuje na potenciálny rast produkcie v USA. Ťažba sa v USA od polovice roka 2016 zvýšila o približne 25 %, producenti chcú ťažiť z rastúcej ceny.

Pokles cien ropy je vítanou správou pre vodičov, ako aj pre firmy a krajiny, ktoré nakupujú množstvo energie. Napríklad letecké spoločnosti môžu zinkasovať vyššie zisky, keď sú ceny pohonných hmôt nižšie. Krajiny, ako je India, dokážu profitujú z poklesu ceny suroviny.

Na trhoch s ropou sa začiatkom tohto roka objavil akýsi kompromis. Ceny klesli medzi 60 až 70 dolárov za barel, čo odborníci vo všeobecnosti považujú cenovú úroveň dostatočne vysokú na udržanie ponuky a dostatočne nízku na udržanie dopytu. Saudská Arábia ale potrebuje vyššie ceny, ktoré pomáhajú financovať vládne programy a sú dobré aj z pohľadu plánov na privatizáciu štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco. Tieto vyššie ceny však môžu obmedziť globálny hospodársky rast, pretože jednotlivci a spoločnosti cítia potrebu znížiť svoje výdavky. Pomalšia svetová ekonomika v konečnom dôsledku vedie k zníženiu dopytu po rope, čo vytvára situáciu, ktorá je nevýhodná pre všetkých zainteresovaných.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy