EK navrhla ukončenie procedúry pre nadmerný deficit proti Francúzsku

Európska komisia (EK) odporúčala ukončiť procedúru pre nadmerný deficit voči Francúzsku, ktorú spustila prd deviatimi rokmi. Krajine sa podľa komisie darí znižovať schodok verejných financií.
Všeobecne očakávaný krok prijala EK, keď francúzsky rozpočtový deficit vlani klesol pod 3-% strop a mal by pod ním zostať aj v tomto a budúcom roku. V roku 2017 dosiahol schodok 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). EK očakáva, že tento rok sa deficit zníži na 2,3 % HDP.
Verejný dlh však predstavuje takmer 97 % HDP, takže zostáva vysoko nad 60 % HDP, čo je limit stanovený Európskou úniou (EÚ). Francúzsko je tiež podľa EK v rámci EÚ štátom najvyššou úrovňou verejných výdavkov.
„Teraz je dôležité stavať na týchto dobrých výsledkoch, uviedol podpredseda EK Valdis Dombrovskis a pogratuloval francúzskej vláde. Procedúra proti Francúzsku pre vysoký deficit bežala od roku 2009. EÚ Parížu už dvakrát dala viac času na to, aby dostal verejné financie pod kontrolu.
Aktuálne je procedúra pre nadmerný deficit otvorená už len proti Španielsku, uviedol Dombrovskis. Ešte v roku 2011 počas hospodárskej a finančnej krízy sa procedúra týkala celkovo 24 krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy