Výstavba nových obytných domov aj počet povolení v apríli klesli

Výstavba nových obytných domov v USA v apríli klesla, a to oveľa viac, ako predpovedali ekonómovia. Aj počet nových povolení na výstavbu rezidenčných nehnuteľností sa znížil. Vyplýva to z najnovších údajov amerického ministerstva obchodu.
Podľa správy, ktorú ministerstvo zverejnilo v stredu, sa v apríli začalo s výstavbou 1,29 milióna nových rezidenčných nehnuteľností, čo bolo o 3,7 % menej ako v marci a najnižší počet od decembra 2017. Z toho výstavba nových bytových domov sa prepadla o 12,6 % na 374.000 a v prípade rodinných domov sa mierne zvýšila o 0,1 % na 894.000.
Na ilustráciu, v marci stúpla výstavba nových obytných nehnuteľností po revízii o 3,6 % na 1,34 milióna.
Ekonómovia očakávali, že počet nových stavieb v apríli klesne, ale menej, na 1,31 milióna z pôvodných marcových 1,32 milióna pred revíziou.
V medziročnom porovnaní sa však aprílová výstavba nových domov určených na bývanie zvýšila o 10,5 %, z toho v prípade nových rodinných domov vzrástla o 7,2 % a bytových domov až o 19,1 %.
Výstavba nových domov v USA v uplynulých rokoch neustále rástla po tom, ako kríza v tomto odvetví dosiahla v roku 2012 svoje dno. Tempo výstavby nových domov však stále zaostáva za dlhodobým priemerom 1,5 milióna nových stavieb. Dopyt po bývaní je pritom silný, keďže tzv. mileniáli odchádzajú z rodičovských domov a snažia sa získať vlastné bývanie.
Ministerstvo obchodu zároveň informovalo, že aj počet vydaných stavebných povolení v apríli klesol o 1,8 % na ročnú mieru 1,35 milióna. To kontrastuje s ich marcovým zvýšením o 4,1 % na 1,38 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy