Britská ekonomika sa v prvom kvartáli prudko spomalila

Rast hrubého domáceho produktu Británie sa počas januára až marca spomalil na 0,1 % z úrovne 0,4 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Rast britskej ekonomiky v prvom kvartáli tohto roka prudko spomalil, čo obnovilo obavy o zdravie hospodárstva krajiny necelý rok pred jej odchodom z Európskej únie. Podľa predbežných údajov britského štatistického úradu, ktoré zverejnil v piatok, medzikvartálny rast hrubého domáceho produktu Británie sa počas januára až marca spomalil na 0,1 percenta z úrovne 0,4 percenta v predchádzajúcom štvrťroku. Rast britskej ekonomiky v prvom kvartáli bol najslabší od záveru roka 2012.

Zhoršenie ekonomického rastu Veľkej Británie sa očakávalo vzhľadom na studené počasie počas väčšej časti prvého kvartálu. Rozsah spomalenia tempa však bol prekvapením a vyvolal prudké oslabenie hodnoty libry, ktorá voči doláru klesla o 0,7 percenta na 1,3822 USD/GBP, čiže k blízkosti sedemtýždňového minima.

Pred odhlasovaním odchodu z EÚ v júni 2016 bolo hospodárstvo Veľkej Británie jedno z najrýchlejšie rastúcich v rámci ekonomík združených v organizácii G7. Teraz však patrí k najpomalším a za jeden z dôvodov sa považuje brexit. Británia má z EÚ vystúpiť v marci 2019, ale stále nie sú jasné podmienky jej odchodu, čo negatívne vplýva na náladu podnikateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy