ECB žiada súd o rozhodnutie, či Lotyšsko obmedzením práce šéfa centrálnej banky neporušuje zákon

Guvernéra lotyšskej centrálnej banky úrady krajiny prešetrujú pre podozrenie z korupcie, čo mu neumožňuje výkon funkcií ako člena Rady guvernérov ECB.

Európska centrálna banka (ECB) požiadala Súdny dvor Európskej únie (ECJ), aby rozhodol, či lotyšské úrady neporušili zákony, keď neumožnili šéfovi lotyšskej centrálnej banky Ilmarsovi Rimševičsovi vykonávať jeho funkciu, kým je vyšetrovaný pre podozrenie z korupcie. ECB v piatok informovala, že od Súdneho dvora Európskej únie žiada rozhodnutie, „či lotyšské úrady neporušili legislatívu Európskej únie uplatnením určitých bezpečnostných opatrení“ voči Rimševičsovi. Lotyšsko mu neumožňuje „výkon funkcií ako člena Rady guvernérov ECB“.

Európska centrálna banka uviedla, že zmyslom jej žiadosti nie je zasahovať do trestného vyšetrovania lotyšského protikorupčného úradu. Pre podozrenie z korupcie začali lotyšské úrady Rimševičsa vyšetrovať vo februári. Lotyšský prezident, premiér a ministerka financií guvernéra centrálnej banky vyzvali, aby odstúpil prinajmenšom na obdobie vyšetrovania. Vzhľadom na politickú nezávislosť centrálnej banky ho však vláda nemôže donútiť k odchodu a urobiť to môže iba súd.

Súvisiace články

Aktuálne správy