Dôvera v českú ekonomiku v marci oslabila

Súhrnný indikátor dôvery v ekonomiku krajiny oproti februáru klesol o 0,2 bodu na úroveň 99,7 bodu.

Dôvera v českú ekonomiku v marci mierne oslabila. Súhrnný indikátor dôvery oproti februáru klesol o 0,2 bodu na úroveň 99,7 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov medzimesačne oslabil o 0,5 bodu na 97 bodov. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa však v porovnaní s predošlým mesiacom trochu zvýšil, a to o 0,8 bodu na 112,8 bodu. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Znížila sa dôvera v českom odvetví obchodu a v sektore služieb. Zlepšila sa však nálada v priemysle a v stavebníctve. Index dôvery v obchode klesol o 2,6 bodu na 100,6 bodu, keďže sa zhoršilo hodnotenie celkovej ekonomickej situácie a oslabili očakávania na obdobie najbližších troch mesiacov. V odvetví služieb vrátane bankového sektora indikátor nálady klesol o 1,4 bodu na 96,7 bodu. Hodnotenie terajšieho dopytu po službách sa nezmenilo, ale očakávania v tejto oblasti na najbližšie tri mesiace sa zhoršili.

Ukazovateľ dôvery v českom priemysle však v marci oproti februáru stúpol o 0,3 bodu na 96,8 bodu. Podnikatelia v odvetví očakávajú zlepšenie celkovej ekonomickej situácie a uvažujú o tom, že v najbližších troch mesiacoch zvýšia počet zamestnancov. Vzrástol aj indikátor nálady v stavebníctve ČR, a to o 3,6 bodu na 97,1 bodu, keďže predstavitelia stavebných firiem pociťujú lepší dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy