Nová kryptomena neponúka anonymitu, ale stabilitu

, QZ Foto: thinkstock

Laureát Nobelovej ceny za ekonómiu je súčasťou tímu, vyvíjajúceho kryptomenu s nízkou volatilitou.

Vlani cena bitcoinu vzrástla o 1000 %, možno ste oľutovali, že ste ho včas nekúpili. Teraz, keď cena klesla takmer o 40 %, už taký smútok asi nemáte. Vysoká miera volatility kryptomien neohrozuje len meny samotné, ale aj základ budúceho finančného systému. Skupina známych ekonómov a finančných inovátorov má ale plán na riešenie tohto problému. Ide o prvú neanonymnú digitálnu  menu založenej na blockchaine, zvanej Saga (SGA).

Saga je vyvinutá Nadáciou Saga, švajčiarskou neziskovou organizáciou, ktorá vznikla v minulom roku a ktorá sa venuje vývoju nových technológií v otvorenom a decentralizovanom softvérovom prostredí. V poradnom výbore je Jacob Frenkel, bývalý guvernér Bank of Israel a predseda JPMorgan Chase International; laureát Nobelovej ceny Myron Scholes, známy pre vytvorenie najznámejšieho modelu oceňovania opcií a derivátov; Dan Galai, spoluzakladateľ VIX, hlavného ukazovateľa volatility finančného trhu; a Leo Melamed, predseda emeritnej skupiny CME a priekopník v oblasti finančných futures. Netreba dodávať, že správna rada v takomto zložení asi bude niečo vedieť o tom, ako trhy fungujú.

Tokeny Saga by malu využitie ako účtovná jednotka a prostriedok výmeny, nie ako nástroj čistých špekulácií. Divoké výkyvy cien v mnohých kryptomenách spôsobujú, že sa nedajú použiť ako platobné prostriedky, nehovoriac o tom, čo takáto volatilita spôsobuje na burzách, kde sa s kryptomenami obchoduje.

Aby sa zabezpečila nízka volatilita, Saga bude využívať metódy známe z tradičných financií. napríklad systém čiastočných rezerv, niečo podobné ako používajú banky, či rezervy vkladov v regulovaných bankách. Mena bude v podstate viazaná na osobitné práva čerpania (SDR), medzinárodné rezervné aktívum, ktoré pozostáva z koša mien, v ktorom dominujú americký dolár a euro. Centrálne banky často držia SDR vo svojich oficiálnych rezervách.

Peňažná zásoba bude upravená algoritmicky podľa veľkosti ekonomiky, napríklad, keď sa ekonomike bude dariť, ponuka token vzrastie, čo bude obmedzovať zvyšovanie cien. Taktiež bude existovať cenový mantinel, ktorý bude fungovať ako ďalšia kontrola volatility.

Držitelia Saga budú musieť riadiť podľa švajčiarskeho práva "poznaj svojho zákazníka" a spĺňať požiadavky proti praniu špinavých peňazí. Tým sa odstráni aspekt anonymity, ktorý sa považuje za kľúčový prvok kryptomien založených na myšlienke decentralizovaného systému existujúceho mimo kontrolu vlád a centrálnych bánk. Je potrebné poznamenať, že takéto identifikačné opatrenia už vo veľkom využívajú existujúce kryptoburzy aj mnohí predajcovia tokenov.

Mince, ktoré by tak divoko nelietali, tzv. "stablecoins" sú niečo, o čo sa už istý čas odborníci z branže pokúšali. Najvýznamnejším príkladom je Tether, ktorého výrobcovia tvrdia, že je plne krytý dolárovými rezervami, pričom každý jeden token je krytý jedným americkým dolárom. V obehu je ho v súčasnosti 2,3 miliardy, ale nikto si nie je istý, či tieto peňažné rezervy skutočne existujú.

Saga sa pripája k vytvoreniu legitímneho stabilného nástroja, podporu získala aj od niekoľkých veľkých investorov zo Silicon Valley. Patrí k nim spoločnosť Basecoin, ktorá sľubuje cenu regulovanú "algoritmickou centrálnou bankou" alebo Dai token, ktorého hodnota voči americkému doláru je stanovená "decentralizovanou autonómnou organizáciou" – akousi zmesou tvorenou algoritmami a priebežným hlasovaním akcionárov.

Tokeny Saga sa do predaja dostanú v štvrtom štvrťroku tohto roka, informuje internetová stránka nadácie a budú sa dať zakúpiť pomocou inej kryptomeny, etehrea, alebo bankovým prevodom do jednej z bánk, ktoré vlastnia rezervy spoločnosti Saga.

Namiesto počiatočnej ponuky mincí (ICO), čo je bežná metóda na vydávanie nových tokenov v oblasti kryptomien, Saga získala od investorov rizikový kapitál vo výške 30 miliónov dolárov. Dokázala osloviť hedžové fondy ako Mangrove Capital Partners a Lightspeed Venture Partners.

Súvisiace články

Aktuálne správy