Produkcia priemyslu eurozóny aj celej EÚ v januári medzimesačne oslabila

Januárová výroba priemyselného sektora eurozóny oproti decembru klesla o 1 % a v rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 0,7 %.

Sezónne upravená priemyselná výroba v eurozóne v januári medzimesačne klesla o 1 percento po decembrovom raste o 0,4 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa znížila o 0,7 percenta po decembrovom posilnení o 0,3 percenta. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny v januári zväčšila o 2,7 percenta a v rámci celej EÚ vzrástla o 3 percentá. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, produkcia priemyselného odvetvia v januári medzimesačne klesla najvýraznejšie v Holandsku (-5,7 %), Rumunsku (-2,9 % a v Španielsku (-2,5 %). Najväčší medzimesačný rast priemyselnej výroby evidovali v Portugalsku (2,5 %), Estónsku (1,9 %) a v Dánsku (1,8 %). Údaje o vývoji priemyselnej výroby na Slovensku nemal Eurostat k dispozícii.

Medziročne sa výroba priemyselného sektora v januári v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac zväčšila v Rumunsku (8,5 %), Estónsku (7,7 %) a vo Švédsku (7,1 %). Najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška bol v januári v Holandsku (-6,6 %), na Malte (-1,7 % a v Grécku (-1,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy