Zisk aj tržby Inditexu vo finančnom roku 2017/18 vzrástli

Španielsky odevný reťazec Inditex, najväčší na svete, dosiahol v uplynulom finančnom roku 2017/18 lepšie výsledky ako konkurenti. Jeho zisk a tržby totiž vzrástli. Inditex tak odolal „nepriaznivým vetrom“, ktoré trápia maloobchodníkov.
Čistý zisk odevného giganta, ktorý na Slovensku prevádzkuje sieť predajní Zara, Mango, Bershka, Stradivarius a Pull & Bear, za finančný rok do konca januára 2018, vzrástol o 7 % na 3,4 miliardy eur. Vedenie navrhuje zvýšiť dividendy o 10,3 % na 75 centov na akciu.
Prevádzkový zisk Inditexu pred úrokmi a zdanením (EBIT) v uplynulom roku stúpol tiež o 7 % na 4,31 miliardy eur a tržby spoločnosti sa zvýšili o 9 % na 25,34 miliardy eur.
Predaj v obchodoch, ktoré boli otvorené viac ako jeden rok, pritom vzrástol o 5 %, čo je spomalenie po jeho 10-% zvýšení rok predtým a najslabšie tempo rastu od roku 2015, kedy tento predaj tiež stúpol o 5%. Na druhej strane tržby z on-line predaja v uplynulom finančnom roku vyskočili o 41 % a podieľali sa 10 % na celkovom obrate spoločnosti.
To, čo je pre Inditex pomalý rast, je stále lepší výsledok ako v prípade konkurentov. Analytici očakávajú, že napríklad švédsky odevný reťazec Hennes & Mauritz (H&M) oznámi pokles predaja v obchodoch otvorených viac ako rok.
Zlu správou je, že Inditex v prvých šiestich týždňoch nového finančného roka, ktorý sa začal 1. februára, čelí ďalšiemu spomaľovaniu predaja v obchodoch otvorených viac ako rok. Podľa predbežných údajov sa tempo jeho rastu v období od 1. februára do 11. marca znížilo na 4 %.
„Chladnejšie počasie v porovnaní s minulým rokom v celej Európe malo negatívny vplyv na predaj. Inditex nebude jediným maloobchodným predajcom oblečenia, ktorý tým utrpel,“ uviedla analytička banky Société Générale Anne Critchlowová.

Súvisiace články

Aktuálne správy