Hustejšia sieť menších distribučných centier má zlepšiť dopravu tovaru

Užívatelia regionálnych distribučných centier sa od roku 2016 snažia pokryť krajinu hustejšou sieťou menších centier. Cieľom je ľahší transport tovarov ku koncovým užívateľom v čo najkratšom čase. Uviedol pre TASR šéf oddelenia priemyselných nehnuteľnosti konzultačno-realitnej spoločnosti CBRE na Slovensku Martin Varačka.
Takýto trend predpokladá vo viacerých odvetviach, nielen v logistike. „Je len otázkou času, keď sa aj na Slovensku v operatíve našich klientov čoraz viac uplatní robotizácia, prístupy Logistics 4.0, Industry 4.0 a iné,“ avizoval Varačka s tým, že v prípade plne automatizovanej výroby bude linka potrebovať zamestnancov dozerajúcich na jej chod. Pôjde skôr o technika s vyšším vzdelaním, nie človeka pri páse.
Dostupnosť pracovnej sily, logistické napojenie, technický štandard a vybavenosť priestorov sú stále hlavnými faktormi pri identifikovaní cieľových lokalít užívateľov priemyselných a skladových priestorov, konštatoval.
Aby Slovensko pritiahlo ďalšie investície, tak je podľa neho podstatné, či ponúkne makroekonomické, legislatívne a infraštruktúrne podmienky v spojení s riešením dostupnosti pracovnej sily.

Súvisiace články

Aktuálne správy