Ruská finančná politika uľahčuje Putinovi robiť to, čo chce

, QZ Foto: SITA/AP

Rusko je čoraz konzervatívnejšie v oblasti financií, aby dokázalo odolať medzinárodným sankciám.

Finančná stabilita krajiny sa v niektorých ohľadoch zlepšuje. Standard & Poor's zvýšila rating Ruska z pásma špekulatívneho na investičné. Agentúra sa odvolávala na obozretnú národnú politiku, ktorá jej pomohla vyrovnať sa s medzinárodnými sankciami a nižšou cenou ropy. Ruský rating BBB je deväť krokov pod najvyšším ratingom AAA. Moody's, ktorý zaznamenal "pragmatické reakcie na menové, výmenné a fiškálne politiky", zvýšil ruský kreditný výhľad od januára zo stabilného na pozitívny.

Sankcie pod vedením USA boli na Rusko uvalené po anexii Krymu v roku 2014 a smerovali k štátnym ropným spoločnostiam, bankám a ľuďom blízkym Putinovi. Obmedzenia vyvíjajú tlak na ekonomiku bez toho, aby ju úplne ochromili. V súčasnosti môžu americkí investori stále kupovať ruské štátne dlhopisy, v čom by im ale nové sankcie mohli zabrániť. Aj keby sa to stalo, Moody's očakáva, že Rusko bude môcť financovať svoje výdavky vďaka novým fiškálnym pravidlám, ktoré vyústili do "veľmi nízkych požiadaviek na pôžičky". Vláda plánuje znížiť deficity na úroveň, ktorá môže byť financovaná domácim trhom, píše Moody's. Ruské ministerstvo financií horlivo nakupuje cudzie meny od roku 2017.

O možnosti zavedenia nových sankcií sa hovorí v súvislosti s podorzením, že na otrave ruského disidenta v Anglicku sa podieľal Kremeľ. Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson uviedol, že Spojené kráľovstvo uvažuje o zavedení sankcií, čo ale bude ale závisieť od výsledkov vyšetrovania, píše BBC v súvislosti s tým, že otrávený Sergej Skripaľ je bývalý ruský plukovník odsúdený za spoluprácu s bitskou spravodajskou službou.

Ruská ekonomika vzrástla v roku 2017 o 1,5 % po takmer dvoch rokoch recesie. Naďalej je ale závislá na ropnom a plynárenskom priemysle a jej fiškálna bdelosť čiastočne odráža potenciál šokov na tomto trhu. Má starnúcu pracovnú silu a firmy trápia "problémy ako je právny štát, majetkové práva či slabý boj s korupciou", ktoré podľa agentúry Moody's krajinu odsúvajú z hľadáčika investorov. Fiškálny pragmatizmus má aj svoje nevýhody. "Obozretné opatrenia utlmujú ekonomiku," povedal Abhishek Kumar, investičný manažér pre rozvíjajúce sa trhy zo State Street Global Advisors. Medzinárodní investori sa zdráhajú kúpiť dlhopisy emitované ruskými spoločnosťami a vládou, povedal Kumar.

Nedostatok investičných príležitostí a fiškálna barikáda, by mohli poskytnúť určitý pohľad na dlhodobé myslenie Kremľa. Financovanie naznačuje, že Putin neočakáva, že sa sankcie v blízkom čase uvoľnia, skôr sa možno pripravuje na ďalšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy