Ako pošliapať najväčší benefit: Tvorca kryptomeny sa spojil s bankami

, CNBC;Bloomberg Foto: YT/America Ru

Nezávislosť a decentralizovaný systém ako spôsob pre výmenu majetku. To je pre blockchain a na ňom stojace kryptomeny, asi ich najväčší benefit. Spolupráca firmy, ktorá v tretej najväčšej kryptomene drží väčšinový podiel, s bankovým sektorom a zdieľanie blockchain technológie, je pre niektorých dôvodom na znepokojenie.

Ripple je známa predovšetkým ako firma stojaca za kryptomenou XRP – ripple. Blockchainová technológia, na ktorej je ripple postavený, je vo všeobecnosti navrhnutá pre vyrovnávanie transakcií v reálnom čase. Svojou decentralizovanou podstatou umožňuje odstránenie prostredníka, čo je tradične jedna z veľkých bánk, a tým výrazne urýchliť vyrovnanie a clearing peňažných transferov.

Spoločnosť Ripple sa ale rbankový sektor z hry nevytláča. V spolupráci s konzorciom 61 japonských bánk vyvinula aplikáciu pre okamžité vyrovnávanie domácich transakcií na japonskom trhu. S využitím vlastnej blockchain technológie. Nová aplikácia "Money Tap" by mala byť uvedená do prevádzky na jeseň tohto roku.

Dvere blockchainovým technológiám do japonského bankového sektora otvorila nedávna zmena tamojšieho zákona, ktorá od bánk vyžaduje, aby spolupracovali s registrovanými spoločnosti, ktoré chcú prepojiť účty svojich zákazníkov cez rozhranie pre programovanie aplikácií (API). Money Tap je otvorené prepojenie na prevod peňazí priamo medzi bankovými účtami. „Zákazníci, ktorí budú chcieť novú službu využiť, budú potrebovať bankový účet v jednej z participujúcich bánk a telefónne číslo, alebo unikátny QR kód,“ popisuje Emi Yoshikawa, riaditeľka Ripple pre spoločné podniky. V doterajšom japonskom bankovom systéme sú peňažné transfery zvyčajne vysporadúvané počas pracovných dní do 15 hodín. Od nového projektu sa očakáva, že vytvorí rýchlejší, bezpečnejší a efektívnejší spôsob pre japonských zákazníkov.

Pre Ripple to nie je prvý krát, čo sa pokúša dostať blockchain technológiu do tradičného odvetvia. Na spolupráci sa dohodla s americkým gigantom vo svete peňažných transferov, spoločnosťou MoneyGram. Podobnú dohodu uzavrel aj so spoločnosťou Cambridge Global Payments. Tá zabezpečuje platby priamo medzi jednotlivými firmami (B2B).

 

Súvisiace články

Aktuálne správy