HDP eurozóny aj celej EÚ v štvrtom štvrťroku medzikvartálne vzrástol o 0,6 %

Za celý minulý rok ekonomika eurozóny vzrástla o 2,3 percenta a hospodárstvo celej Európskej únie o 2,4 percenta.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v záverečnom štvrťroku minulého roku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom stúpol zhodne o 0,6 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka ekonomika eurozóny počas októbra až decembra podľa sezónne upravených údajov vzrástla o 2,7 percenta. Ekonomika celej EÚ v štvrtom kvartáli vlaňajška medziročne posilnila o 2,6 percenta. Za celý minulý rok ekonomika eurozóny vzrástla o 2,3 percenta a hospodárstvo celej EÚ o 2,4 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, počas októbra až decembra medzikvartálne najvýraznejšie posilnila ekonomika Estónska (2,2 %), Slovinska (2 %) a Litvy (1,4 %). Najslabší medzikvartálny rast HDP evidovali v Grécku a Chorvátsku (zhodne 0,1 %) a v Taliansku a Lotyšsku (zhodne 0,3 %). Slovenská ekonomika v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnila o 0,9 percenta.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu v eurozóne v štvrtom kvartáli vlaňajška oproti predošlému štvrťroku stúpli o 0,2 percenta a v rámci celej EÚ sa zvýšili o 0,3 percenta. Tvorba hrubého fixného kapitálu v eurozóne aj v rámci celej EÚ vzrástla zhodne o 0,9 percenta. Export eurozóny posilnil o 1,9 percenta a vývoz celej EÚ o 1,7 percenta. Dovoz eurozóny sa zväčšil o 1,1 percenta a import celej EÚ o 1,3 percenta.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu k medzikvartálnemu rastu HDP v eurozóne prispeli 0,1 percentuálneho bodu (pb) a v rámci celej EÚ 0,2 pb. Tvorba hrubého fixného kapitálu pridala k rastu HDP eurozóny aj celej EÚ zhodne 0,2 pb. Bilancia zahraničného obchodu podporila rast ekonomiky eurozóny aj celej EÚ. Zmena stavu zásob rast ekonomiky eurozóny ovplyvnila negatívne a jej vplyv na rast hospodárstva celej EÚ bol neutrálny.

Súvisiace články

Aktuálne správy