Švajčiari na rozdiel od Slovákov k urnám prišli: V referende rozhodli o koncesionárskych poplatkoch

, ČTK Foto: SITA/AP

Švajčiari v nedeľňajšom referende jasne odmietli zrušenie koncesionárskych poplatkov za verejnoprávny rozhlas a televíziu. Proti ich zrušeniu hlasovalo 71,6 % oprávnených voličov.

Ako informovala agentúra ATS, Švajčiari zároveň odsúhlasili (84,1 % hlasov) zachovanie dane z pridanej hodnoty a priamej federálnej dane, ktoré sú dvoma hlavnými zdrojmi príjmov Švajčiarskej konfederácie. Volebná účasť presiahla 54 %, je vyššia ako priemer posledných rokov (45 %).

Švajčiarske domácnosti posielajú ročne 451,10 CHF (asi 392 eur) spoločnosti Billag, ktorá je vyberaním koncesionárskych poplatkov poverená. Proti poplatkom sa postavila iniciatíva "No Billag", ktorá si vymohla usporiadanie referenda. Zástancovia poplatkov tvrdili, že by ich zrušenie mohlo v krajine so štyrmi úradnými jazykmi výrazne obmedziť prevádzku verejnoprávnych médií a oslabiť demokraciu.

Verejnoprávna mediálna skupina SRG SSR, ktorá zastrešuje niekoľko rozhlasových a televíznych staníc, je financovaná zo 75 % z koncesionárskych poplatkov. Zamestnáva, priamo alebo nepriamo,  asi 13500 ľudí.

Poplatok sa od budúceho roka zníži na 365 frankov (asi 317 eur). Platiť by ho však mali všetci, teda aj tí, ktorí nevlastnia televíziu ani rádio. Úrady toto rozhodnutie obhajujú skutočnosťou, že mnoho ľudí sleduje televíziu a počúva rozhlas prostredníctvom internetu.

Referendum o zrušení poplatkov za rozhlas a televíziu v roku 2010 prebehlo aj Slovensku, ale stroskotalo na nízkej účasti, ktorá dosiahla len 22,8 %. Potrebná pritom bola nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

Súvisiace články

Aktuálne správy