Už len plast: Dnes naposledy môžete zaplatiť starými 10 librovkami

, BI Foto: SITA/AP

Staré bankovky v hodnote 10 libier dnes vyradia z obehu, čo znamená, že prestávajú byť zákonným platidlom a obchody už nie sú povinné ich prijímať. Starých bankoviek je v obehu viac ako 200 miliónov kusov, aj napriek tomu, že sa vlani v septembri začali nahradzovať polymérovou novinkou.

Podľa Bank of England bolo minulý týždeň v obehu ešte približne 211 miliónov bankoviek, v hodnote vyššej ako 2,1 miliardy libier. Ľudia si ich budú môcť vymeniť v bankách za nové, ale BoE povzbudzuje ľudí, aby tieto peniaze minuli a staré bankovky sa mohli prirodzene vyradiť z obehu. Banka minulý štvrtok uviedla, že bankovky si zachovajú nominálnu hodnotu "po celý čas", čo znamená, že si môžete vymeniť svoje staré bankovky za nové v Bank of England kedykoľvek (poštou alebo osobne).

Nové platidlo v hodnote 10 libier je vyrobené zo sofistikovaného polyméru. Podľa Boe je to najzabezpečenejšia bankovka v histórii Spojeného kráľovstva a zároveň technologicky najpokročilejšia, aká sa kedy vyrobila, vrátane série nových funkcií, viditeľných aj neviditeľných, ktoré komplikujú jej falšovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy