RBS vlani dosiahla prvý zisk po 10 rokoch strát

Zoštátnená banka Royal Bank of Scotland (RBS) v piatok oznámila svoj prvý ročný zisk po zdanení od roku 2007. Pomohol jej aj strmý pokles nákladov na súdne spory.
RBS, ktorú musela britská vláda pred 10 rokmi zachrániť pred kolapsom a poskytla jej najväčšiu štátnu pomoc v histórii bankového sektora, dosiahla v roku 2017 čistý zisk 752 miliárd libier (851,23 milióna eur) po deviatich rokoch strát.
„Teší ma, že môžem akcionárom povedať, že po prvý raz za desať rokov sme dosiahli zisk,“ povedal generálny riaditeľ Ross McEwan. Tento výsledok podľa neho odráža pokrok pri zvyšovaní efektívnosti RBS.
Banka sa vrátila k zisku po tom, ako vykázala za rok 2016 čistú stratu 7 miliárd GBP pre rozsiahle náklady na súdne spory a reštrukturalizáciu. Konkrétne, predvlaňajšie výdavky na súdne spory sa vyšplhali na takmer 15 miliárd GBP a súviseli prevažne s jej úlohou v hypotekárnej kríze v USA v roku 2008.
Vlani výdavky RBS na súdne spory značne klesli, na približne 1,3 miliardy GBP.
V RBS má stále veľký, až 71-% podiel, britská vláda výmenou za obrovský záchranný balík vo výške 45,5 miliardy GBP z peňazí daňových poplatníkov.
Vzhľadom na to, že sa banka pomaly zotavuje, vláda v Londýne vlani v novembri oznámila plán na spustenie predaja zhruba dvoch tretín zo svojho podielu v RBS za približne 15 miliárd GBP. Dúfa, že každý rok, až do roku 2023, sa jej podarí predať 3 miliardy akcií RBS.
Vláda sa už v roku 2015 rozhodla, že začne predávať časť svojho podielu v RBS, ale pre nízku cenu jej akcií na trhu nakoniec znížila svoj podiel v banke z pôvodných 80 % len na 71 %.
McEwan v uplynulých rokoch dohliadal na masívnu reštrukturalizáciu operácií, znížil investičné aktivity banky a zoškrtal pracovné miesta.
Celkovo banka od svojej záchrany pred 10 rokmi vykázala čistú stratu zhruba 60 miliárd GBP.

Súvisiace články

Aktuálne správy