Americká vláda zablokovala vstup čínskych investorov do Chicago Stock Exchange

Skupina North America Casin Holdings kontrolovaná čínskymi investormi chcela získať menšinový podiel v spoločnosti, ktorá tvorí zhruba 0,5 % obchodov na akciovom trhu v USA

Americká vláda v piatok zablokovala plánované zlúčenie chicagskej akciovej burzy Chicago Stock Exchange so skupinou North America Casin Holdings (Casin), ktorú kontrolujú čínski investori. Rozhodnutie oznámila vo štvrtok Federálna komisia pre cenné papiere a burzy (SEC).

 

Navrhovanú transakciu úrady preverovali vyše dva roky. Fúziu najskôr odobril Výbor pre zahraničné investície v USA a následne v auguste minulého roka získala aj predbežný súhlas SEC. Možnosť, že čínska firma bude v USA kontrolovať časť akciového trhu, kritizovali viacerí americkí politici, medzi nimi aj prezident Donald Trump, informuje portál bbc.com.

V chicagskej burze, ktorá tvorí v USA zhruba 0,5 % obchodov s akciami, plánovala skupina Casin získať menšinový podiel. Podľa vyjadrenia Chicago Stock Exchange by vstup investora zabezpečil burze „životne dôležitý kapitál“.

SEC nakoniec rozhodla, že transakcia nespĺňa podmienky platné na akciovom trhu. Podľa komisie totiž existujú pochybnosti, či by pri novej vlastníckej štruktúre bolo možné zabezpečiť dostatočný dohľad nad činnosťou burzy.

http://www.bbc.com/news/business-43080869

 

Súvisiace články

Aktuálne správy