OPEC zvýšil prognózu rastu produkcie aj dopytu v tomto roku

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýšila prognózu rastu dopytu v tomto roku. Kartel však počíta aj s tým, že ťažba mimo krajín OPEC stúpne viac, než doteraz očakávala, keď motorom bude expanzia produkcie v USA.
Podľa mesačnej správy OPEC sa produkcia v januári takmer nezmenila. Kartel pokračuje druhý rok v obmedzovaní ťažby, aby vyvážil nadmerne zásobený trh.
Kartel aktuálne počíta v tomto roku s nárastom produkcie mimo OPEC o 1,4 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo je o 250.000 barelov denne viac v porovnaní s jeho poslednou mesačnou správou. OPEC predpokladá, že v krajinách mimo kartela sa tento rok bude v priemere ťažiť 59,26 milióna barelov ropy denne.
Pokiaľ ide o spotrebu, OPEC aktuálne očakáva, že globálny dopyt tento rok stúpne o 1,59 milióna barelov denne, čo je o 60.000 barelov denne viac v porovnaní s predchádzajúcou správou kartelu. Celková globálna spotreba by tak mala dosiahnuť 98,6 milióna barelov ropy denne. Kartel predpokladá, že v roku 2017 svetový dopyt dosiahol 97 miliónov barelov denne, teda o 1,6 milióna barelov denne viac v porovnaní s rokom 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy