AKTUALIZÁCIA – PRIEMYSEL: Rast priemyselnej produkcie na Slovensku vlani spomalil

V samotnom decembri priemyselná produkcia medziročne klesla o 1,1 %.

Správa „PRIEMYSEL: Rast priemyselnej produkcie na Slovensku vlani spomalil“ rozšírená o komentáre analytikov v posledných troch odsekoch.

BRATISLAVA 9. februára (SITA) – Produkcia v priemysle na Slovensku v minulom roku spomalila svoju dynamiku. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž priemyselná produkcia vlani medziročne stúpla o 4,1 %, kým v roku 2016 dosiahla rast o 4,8 %. V samotnom decembri pritom priemyselná produkcia dokonca klesla o 1,1 %, oproti novembrovému rastu o 6,2 %. Medzimesačne sa po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v decembri oproti novembru znížila o 2,6 %.

Na medziročnej báze vývoj priemyselnej produkcie ovplyvnil pokles v ťažbe a dobývaní o 14,8 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,6 % a v priemyselnej výrobe o 0,2 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby v decembri medziročne klesla najmä produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,9 %, vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 16,5 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 4 %. Na druhej strane rástla produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9,9 %, vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 15,3 %, vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 7,4 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 5,1 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 9 %.

Za celý rok 2017 priemyselnú produkciu ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6 % a v priemyselnej výrobe o 4 %. Produkcia klesla v ťažbe a dobývaní o 3,4 %. V samotnej priemyselnej výrobe najvýraznejšie rástla produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 13 %, vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,6 %, vo výrobe dopravných prostriedkov o 1,2 % a vo výrobe elektrických zariadení o 5,8 %. Produkcia klesla vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,5 , a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1,4 %.

Pod decembrový výsledok priemyselnej produkcie sa výrazným spôsobom podpísal vývoj v kľúčovom automobilovom priemysle. „Jeho produkcia sa v decembri opäť výraznejšie prepadla, vymazala zisky z predchádzajúcich mesiacov a vrátila sa približne na augustovú úroveň,“ uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Ako však dodáva, dôvod na paniku zatiaľ nie je. Pravdepodobnou príčinou decembrového poklesu automobilového priemyslu boli totiž plánované odstávky v dôsledku prípravy produkcie na novú výrobu vo Volkswagene, ktoré budeme pozorovať pravdepodobne ešte aj v januári.

K poklesu priemyslu však opäť výraznejšie prispela aj výroba spotrebnej elektroniky. „Dlhodobý trend, ktorý v sektore pozorujeme, v najbližších mesiacoch vyústi do zatvorenia jedného z dvoch závodov Samsungu na Slovensku,“ konštatuje Koršňák. Dôvodom môže byť aj útlm na trhu s televízormi v Európe, ktorému podľa analytika chýba modernizačný impulz podobný tomu spred desaťročia, ktorým bol prechod z CRT technológie na LCD televízory.

Ďalší vývoj slovenského priemyslu však vidia analytici optimistickejšie. Pozitívne vyhliadky podporujú podľa analytika Tatra banky Borisa Fojtíka aj historické maximá vo vývoji indexu nákupných manažérov v eurozóne. „To, čo automobilový priemysel pribrzdí v januári, by svojou následnou expanziou mal výrazne kompenzovať počas roka 2018. Očakávame, že aj vďaka tomuto odvetviu by sa rast priemyslu v súčasnom roku mohol oproti roku 2017 zdvojnásobiť,“ uviedol Fojtík.

Súvisiace články

Aktuálne správy