Rast priemyselnej produkcie na Slovensku vlani spomalil

V samotnom decembri priemyselná produkcia medziročne klesla o 1,1 %.

Produkcia v priemysle na Slovensku v minulom roku spomalila svoju dynamiku. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž priemyselná produkcia vlani medziročne stúpla o 4,1 %, kým v roku 2016 dosiahla rast o 4,8 %. V samotnom decembri pritom priemyselná produkcia dokonca klesla o 1,1 %, oproti novembrovému rastu o 6,2 %. Medzimesačne sa po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v decembri oproti novembru znížila o 2,6 %.

Na medziročnej báze vývoj priemyselnej produkcie ovplyvnil pokles v ťažbe a dobývaní o 14,8 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,6 % a v priemyselnej výrobe o 0,2 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby v decembri medziročne klesla najmä produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,9 %, vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 16,5 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 4 %. Na druhej strane rástla produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9,9 %, vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 15,3 %, vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 7,4 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 5,1 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 9 %.

Za celý rok 2017 priemyselnú produkciu ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6 % a v priemyselnej výrobe o 4 %. Produkcia klesla v ťažbe a dobývaní o 3,4 %. V samotnej priemyselnej výrobe najvýraznejšie rástla produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 13 %, vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,6 %, vo výrobe dopravných prostriedkov o 1,2 % a vo výrobe elektrických zariadení o 5,8 %. Produkcia klesla vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,5 , a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy